Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rymdturism intresserar finländare - video

Från 2014
Yle Nyheter TV-nytt: "Jag vill se sådana där rymdvarelser" - Spela upp på Arenan

Skulle du vilja åka till rymden? Ja, så småningom kan du kanske göra det. Rymdturismen håller nämligen på att bli verklighet för allt fler. I år väntas det första privata företaget skicka upp sin rymdfarkost.

Bildtext Verneri Muukka skulle helst vilja åka till Mars.
Bild: Yle

Vi är på vetenskapscentret Heureka i Vanda. Många besökare här vill åka till rymden.

- Det skulle vara ganska spännande att se alla stjärnor och galaxer, säger Verneri Muukka.

Bildtext Poppy Grigorie samt Vera och Isak Meriläinen vill alla åka till rymden, men av olika orsaker.
Bild: Yle

Poppy Grigorie, som står och experimenterar i närheten, säger att hon skulle vilja bli rymdturist för att få veta mer om Mars och varför den är röd.

Vera Meriläinen vill åka för att det är så fint i rymden medan hennes lillebror har något annat i tankarna:

- Jag vill åka dit för att se på sådana där rymdvarelser.

Virgin Galactic först ute?

Bildtext Det syns tydligt att Jorden är rund när man ser på planeten från högre höjd.
Bild: Nasa

Virgin Galactic tippas vara det privata företag som först skickar upp rymdturister. Troligen sker det i december. 700 personer har redan reserverat plats och tre av dem är finländare. Biljetten kostar 200 000 dollar. Det är betydligt billigare än vad det har varit att åka med en statlig rymdstyrelse. Då har priset rört sig kring minst 30 miljoner dollar.

- Rymdfarkoster har blivit ganska alldagliga och delvis så rutinmässiga att kommersiella aktörer ser tillväxtpotential, kommenterar rymdskribenten Markus Hotakainen.

Många av de privata företagen flyger till övre delen av atmosfären, men inte hela vägen upp till omloppsbanan - det är billigare så.

- I praktiken är atmosfären där redan ganska gles, himlen är kolsvart och Jorden syns som en böjd horisont. Man kan nog kalla det rymden, säger Hotakainen.

Många olika projekt

Hotell som kretsar kring Jorden är också på kommande så småningom - kanske redan om två år.

- Det handlar om uppblåsbara hotell som man skickar i omlopp runt Jorden. Dit skulle man göra bemannade flygningar och turister skulle få tillbringa kvalitetstid i tyngdlöst tillstånd.

Bildtext Planeten Mars är solsystemets näst minsta planet. Enligt en teori har livet kommit till Jorden härifrån.
Bild: NASA

Ett annat privat projekt går ut på att åka med bemannad farkost förbi Mars år 2018, för att sen återvända. En holländsk stiftelse har dessutom planer på att skicka folk till planetens yta.

- Man skulle bege sig till Mars för att bo permanent. Besättningen skulle också bli där. I fjol startades rekryteringen och det kom in mer än 100 000 ansökningar.

Intresset för att åka till rymden väntas fortsätta öka under de kommande åren - i takt med att allt fler projekt dyker upp till allt billigare priser.