Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sea Shepherd anklagar Japan för valslakt

Från 2014
Bildtext Valarna ombord på ett japanskt valfångsfartyg.
Bild: Reuters TV

Miljöorganisationen Sea Shepherd anklagar åter igen Japan för valslakt i ett internationellt erkänt valreservat.

Sea Shepherd har publicerat en video, filmad från luften, som visar tre slaktade vikvalar ombord på ett japanskt valfångstfartyg i Södra ishavet. Enligt organisationen pågick slakten av en fjärde val medan Sea Shepherds helikopter flög över de japanska fartygen. Sea Shepherd försöker nu störa japanernas verksamhet.

Kommersiell valfångst är förbjuden i valreservatet, men Japan påstår att landet bara bedriver valfångst i vetenskapligt syfte.

Enligt Sea Shepherd var de japanska fartygen i nyzeeländskt farvatten. Nya Zeelands utrikesministerium säger att de var i internationellt vatten, men fördömer samtidigt den japanska verksamheten.

Australiens miljöminister Greg Hunt lovade skicka flyg till området för att övervaka situationen. Sea Shepherd och många andra miljöorganisationer anser att Australien inte gör tillräckligt för att stoppa den japanska valfångsten. Australien har ändå stämt Japan inför den Internationella domstolen (ICJ) för valslakten.

Sea Shepherd är en ideell miljöorganisation som använder direkt aktion för att avslöja och konfrontera sådan verksamhet som anses hota marina ekosystem och djurarter.

Diskussion om artikeln