Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Konflikten mellan Billnäs bruk och Fiskarsbolaget trappas upp

Från 2014
Uppdaterad 07.01.2014 08:00.
Fiskars brand
Bildtext Fiskarsbolaget svarar på Olli Muurainens hot om stämning.
Bild: YLE / Marga Sandström

Bolaget Fiskars anser att kritiken från ägaren till Billnäs bruk, Olli Muurainen, är så allvarlig att verkställande direktör Kari Kauniskangas i ett brev vänder sig till Fiskars aktieägare.

Det Olli Muurainen genom sitt bolag Billnäs bruk Ab påstår är till stora drag långsökta och kränkande, skriver Kauniskangas som verkligen ger svar på tal.

- Muurainens påståenden saknar dessutom juridisk grund. Fiskars äger jord- och vattenområden på drygt 15000 hektar, huvudsakligen i och kring Fiskars bruk, och bolaget sköter sina egendomar i enlighet med sin långsiktiga och ansvarsfulla fastighetsstrategi, skriver Kauniskangas.

Fiskars respekterar traditioner

Enligt vd Kauniskangas får bolaget inkomster från virkesförsäljning och har dessutom hyresinkomster.

- Samtidigt respekterar Fiskars de traditioner som har byggts upp under bolagets 365-åriga historia, och anser inte att allt är till salu bara priset är rätt.

Kauniskangas påminner om att affären mellan Billnäs Bruk Ab och Fiskars gällande ett 1,6 hektar stort jordområde förföll enligt villkoren i föravtalen.

Men visst vill Fiskars bidra till ett livskraftigt Västnyland, skriver Fiskars vd. Fiskars har aktivt sökt en lösning då det gäller de markområden Billnäs Bruk Ab vill köpa. Men Fiskars förslag om uthyrning och köp av tomter har inte lett till en lösning som båda parterna är nöjda med.

Artikel om Muurainens stämningsplaner finns här

Så här säger jurist om stämningar av det här slaget

Diskussion om artikeln