Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De grönas Kousa jävar sig i Guggenheim-omröstning

Från 2014
Uppdaterad 07.01.2014 07:26.
Bildtext Den här tomten vill Guggenheim reservera för ett eventuellt museum.
Bild: Google maps

I kväll på tisdag ska stadsstyrelsen i Helsingfors rösta om en arkitekturtävling för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. De Grönas Tuuli Kousa jävar sig i omröstningen på grund av sina kopplingar till kommunikations- och marknadsföringsbyrån Miltton som samarbetar med Guggeheimstiftelsen.

I november lyftes Kousas kopplingar till kommunikationsföretaget Miltton upp i medierna. Kousa har ändå förnekat sin jävighet i ärendet på grund av att hon har varit på moderskapsledighet från sina chefsuppgifter vid Miltton hela den tid firman samarbetat med Guggenheimstiftelsen.

Den här gången var det den helsingforsiske konstkritikern Otso Kantokorpi som i sin blogg lyfte upp Kousas möjliga jävighet i omröstningen.

- Jag jävar mig själv i omröstningen så att man kan fokusera på själva ärendet och inte på en enskild persons möjliga kopplingar, säger Kousa till Yle Uutiset.

Det var i maj som Miltton skrev under ett samarbetskontrakt med Guggenheimstiftelsen. Företaget sköter stiftelsens kontakter med potentiella investerare, beslutsfattare och medier.

Kousas ersättare i stadsstyrelsen Jasmin Hamid förväntas rösta för en tomtreservation. Kousa säger att hon tänker närvara på mötet.