Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finns det alls hälsofördelar med att hålla en vit månad?

Från 2014
Uppdaterad 07.01.2014 13:02.
Bild: Yle

Efter helgens överflöd av både mat och dryck är det många som går inför en alkoholfri start på det nya året och håller en s.k vit månad i januari. En alkoholfri månad dövar säkert ett dåligt samvete men vilka är hälsofördelarna rent fysiskt, vinner man något på att inte alls dricka alkohol på en månad om man i normala fall kanske tar ett en öl då och då under veckan och ett par öl till och några glas vin i helgen?

Enligt Tino Grönroos som är specialist i inre medicin så gör en månad i året inte så stor skillnad när det gäller hälsan men visst finns det en del rent fysiska hälsofördelar med att hålla en vit månad. Man går kanske ner några kilo i vikt, man sover bättre, är piggare och på en månad hinner blodtrycket kanske gå ner lite. Men det är ända en positiv sak för bestämmer man sig för att vara nykter en hel månad så betyder det att man reflekterat över sitt spritbruk och den spritfria månaden väcker kanske vissa hälsotankar som man tar med sig under resten av årets månader. Men har man druckit så mycket att man t.ex. har leverskador så då hjälper en nykter månad föga.

Alkohol är den största dödsorsaken bland finländare i arbetsför ålder i dag, det handlar i huvudsak om leversjukdomar men också hjärtsjukdomar, cancer och depression ökar om man dricker för mycket. Hur är det då med alla undersökningar som visar att alkohol i måttliga mängder är bra för hälsan?

Ja, om man klarar av att hålla sig kring en högst 2 restaurangdoser per dag så kan man se en positiv effekt på blodkärlssjukdomar. Att dricka lite alkohol varje dag är ändå inget som Tino Grönroos rekommenderar. Det är så lätt att man dricker mer än det man bör för att det ska ge en hälsosam effekt och så fort man dricker för mycket så är resultatet det motsatta säger han.