Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ännu inget svar från villaägaren

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2014 17:18.
Bildtext Arkivbild
Bild: Derrick Frilund

Varför marknadsfördes lyxvillan vid fritidsbostadsmässområdet i Airisto-Sandviken som hotell? Den frågan vill byggnadsinspektionen i Pargas att bolaget Airiston Helmi ska svara på. Bolaget har nu bett om tilläggstid innan man förklarar sig.

I höst marknadsfördes på Strandbo Groups webbplats en lyxvilla vid fritidsbostadsmässområdet i Airisto-Sandviken som hotell med åtta rum för två personer. Problemet är att villan endast har bygglov för ett bostadshus.

Stadsjurist och byggnadsnämndens sekreterare Monica Avellan har tillsammans med byggnadsinspektionen bett om en förklaring av ägaren Airiston Helmi. Enligt Avellan har man ännu inte fått något svar utan ägaren har via sina jurister bett om tilläggstid och ska nu ge en förklaring senast den 17 januari.

Beroende på svaret från Airiston Helmi går ärendet vidare till byggnämnden som tar beslut hur man går vidare. Om ägaren brutit mot bygglovet kommer staden att förbjuda användningen eller så måste bolaget söka om de tillstånd som krävs för att få bedriva hotellverksamhet. Enligt Avellan hinner byggnämnden tidigast behandla frågan på sitt möte den 29 januari.

Också vändningarna kring lyxvillan i Ybbersnäs fortsätter

Samtidigt forsätter vändningarna kring Airiston Helmis villa i Ybbersnäs. Likt villan i Airisto är huset planerat som ett bostadshus, men det har åtta sovrum, vart och ett med eget badrum. Huset verkar därför vara byggt för inkvartering eller hotell, alltså något helt annat än det som står i bygglovet.

Åbo förvaltningsdomstol förkastade i december besväret mot villan, men som Yle Åboland tidigare kunde berätta har en granne nu valt att ansöka om tillstånd för att få besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Samtidigt håller biträdande justitiekanslern på och utreder om allt gick rätt till när villan byggdes. Planeringsbyrån Ska-Plan anser att företagets representanter behandlades fel av den ledande byggnadsinspektören under processens gång. Det kan dröja flera månader innan något beslut fattas i den frågan.

Läs mera:

Många obesvarade frågor kring lyxvillan

Besväret mot lyxbygget i Ybbersnäs förkastades

Vändningarna kring lyxbygget i Ybbersnäs utreds

Helikoptrar får landa i Ybbersnäs

Grannar motsätter sig helikopterflyg i Ybbersnäs

Villabygge i Pargas till domstol