Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt viktigare att förebygga skadeangrepp

Från 2014
Uppdaterad 07.01.2014 16:29.
Tommy Sigg på Sigg-Plant i Pjelax
Bildtext Tommy Sigg på Sigg-Plant i Pjelax
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Staten betalar inte längre ersättningar om skadejur angriper odlingar. Den största orsaken till de nya bestämmelserna är inte brist på pengar, utan ett led i att lägga tyngdpunkten på förebyggande åtgärder för att bekämpa skadedjur. Det är både lättare och billigare att förebygga än att sanera efter ett angrepp.

Husu-Kallio besökte växthus i Sydösterbotten

Programmet är inte längre tillgängligt

Sigg-Plant i Pjelax, som driver upp tomat- och gurkplantor, satsar omkring 100 000 euro årligen på hygien.

- Vi tar inget returmaterial, vi är noggranna med vilka frön vi använder och vilka fröleverantörer vi anlitar. Vi tvättar arbetskläderna här. Ingen får komma med civila kläder in i vår anläggning. Samma gäller våra besökare, säger Tommy Sigg.

Eftersom Sigg-Plant levererar grönsaksplantor till andra odlare i regionen är de speciellt noggranna med att vidta förebyggande åtgärder.

Endast exeptionella skador ersätts

Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef, Jaana Husu-Kallio bekantade sig med växthusnäringen i Närpes på tisdagen. Då kunde hon berätta att ministeriet har 938 000 euro i budgeten reserverade för skadeersättningar, men efter lagändringen betalas ersättning ut endast i exeptionella situationer, till exempel om en odlare helt måste förstöra sin odligen på grund av skadedjur.

Husu-Kallio när också redo att äska om pengar från finansministeriet om det dyker upp någon ny parasit eller annat som hotar att ödelägga hela grönsaksnäingen.

Jaana Husu-Kallio ser inga problem med att få kvalitetstanken att falla ut väl hos odlarna.

- Vi har goda företag som vet vilka riskerna med skadedjur är. Det är naturligtvis bättre att förebygga, säger Husu-Kallio.

Tättliggande växthus ökar risken

Smittorisken är också större då växthusen ligger tätt, som de gör i Närpes. Till exempel kan inporterade sticklingar av julstjärnor vara ett hot även mot grönsaksnäringen, säger Bo Linde, vikarierande trädgårdsombudsman österbottens svenska producentförbund.

- I vårt område, där man framför allt odlar grönsaker, är vi rädda att det spiller över till livsmedelsproduktionen, säger Linde.

Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund har uppvaktat ministeriet för att ersättningssystemet kunde fortgå tills ett fungerande försäkringssystem finns på markanden.