Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kiilan koulu är Västnylands modernaste skola

Från 2014
Uppdaterad 08.01.2014 10:54.
Kiilan koulu skolgård
Bildtext Renoveringen av Kiilan koulu tog ett och ett havt år.
Bild: Yle/Minna Almark

Radio Vega Västnyland: Kiilan koulu färdigrenoverad

Programmet är inte längre tillgängligt

I går fick eleverna och lärarna i Kiilan koulu flytta tillbaka till sin nyrenoverade skola i Karis. Nu saknas bara gymnastiksalen, som ska börja byggas senast i februari.

Mariel Röhr
Bildtext Mariel Röhr
Bild: Yle/Minna Almark
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Så här ser det ut i nyrenoverade Kiilan koulu i Karis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Stämningen den första dagen i den nyrenoverade skolan är glad, uppsluppen och lite förvirrad. Många saker finns fortfarande ouppackade i papplådor och eleverna har inte riktigt koll på åt vilket håll man ska gå för att komma till matsalen.

Men Mariel Röhr, som går i klass två, är i alla fall nöjd.

- Matsalen är fin och i klassrummen har vi nya pekskärmar och vi har fått nya böcker, säger hon.

Andraklassisterna Nelly Sevón och Leevi Jernström är också rätt nöjda med sitt nya klassrum.

- Gardinerna är fina eftersom grönt är min favoritfärg, säger Leevi och Nelly tycker att gungorna ute på gården är bra.

Mycket jobb för lärarna

Det var för ett och ett halvt år sedan som lärarna och eleverna flyttade till tillfälliga lokaliteter på Stabsgatan och enligt rektor Antti Jyrkkänen känns det skönt att komma tillbaka till en fräsch och dubbelt så stor skola. Samtidigt är det rätt mycket som fortfarande ska göras före alla saker har hittat sina platser.

- Efter att skoldagen är slut blir lärarna kvar och packar upp saker, säger han.

Modernast i Västnyland

Alla klassrum har målats i en dämpad gråskala, som piggas upp av färggranna gardiner och stolar. I tillbyggnadens övre våning är gardinerna till exempel gröna och i den nedre är de blå. Alla klassrum har dessutom dokumentkameror och en stor pekskärm och Antti Jyrkkänen är extra stolt över att nu vara rektor för den modernaste grundskolan i Västnyland.

- Förutom de stora pekskärmarna i alla klassrum har eleverna också tillgång till 50 stycken iPads, som de kan arbeta med i biblioteket eller vid olika stationer i skolan.

Han hoppas nu att eleverna i olika gruppkonstellationer verkligen lär sig att arbeta tillsammans.

Gymnastiksal om ett år

Ännu har Jyrkkänen inte hittat något som han är missnöjd med efter renoveringen. Däremot väntar han otåligt på den nya gymnastiksalen, som ska börja byggas på fotbollsplanen utanför skolan senast i februari. Den beräknas bli färdig om ett år och fram tills dess är det utegymnastik som gäller för eleverna.

Diskussion om artikeln