Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

The Playboys 50 år kvartettsång

Från 2014
Uppdaterad 08.01.2014 09:53.
playboys
Bild: manus

”Till en början kallade vi oss för Gangerpiltarne men Akademens spefåglar förvrängde naturligtvis den senare delen av namnet. Efter en häftig brainstorming i det Lindbergska köket föreslog någon av oss Lekgossarna men då allting på den tiden skulle översättas blev namnet Playboys, inte speciellt innovativt, ibland lite misstolkat, men sist och slutligen blev det ett bra varumärke.”

Mats Andersson.

The Playboys blev det alltså och efter fler intensiva övningar i bröderna Lindbergs kök blev det dags att erövra världen. Vita smokingar införskaffades för lånta pengar. Det blev uppträdanden bland annat på restaurangerna Adlon, Royal och Fiskartorpet. Medverkan i flere radio- och tv program och t.o.m. en reklamsingel. ”Pukeva on kappakeskus, liike verraton” och - ett svarsbrev från Sveriges Radio signerat av programchef Allan Schulman med texten

Jag har även bett radiosidan avlyssna bandet för en eventuell specialinspelning men en sådan anser de att inte kan motiveras på basen av det ni presterade på bandet.” ”Ps bandet ligger på mitt bord – skall jag skicka det tillbaka till Helsingfors?”

Så en världserövring blev det inte men däremot nyligen en bok med rikligt fotomaterial och intressanta berättelser och med nedtecknade muntliga samtal från de gångna åren 1960-1980. Detta tillsammans med en cd-skiva med material som man till stor del har hittat i Yles arkiv. Många av de inspelningar Mats Andersson berättar om i den med cd:n medföljande boken finns tyvärr inte sparade på grund av den spariver som drabbade rundradion även i medlet på 80 talet. Man återanvände magnetband.

The Playboys – 50 år kvartettsång och - Vår bästa tid –

Intressant läsning och lyssning även för en icke insatt. Ett audiovisuellt miniatyrdokument om en sångkvartetts strapatser under perioden 1957- 1990. Intäkterna går till det 2007 instiftade The Playboys priset – tPP som årligen tilldelas en duktig kvartettsångare eller en person som på ett eller annat sätt bidragit till att befrämja kvartettsång.

Ps. Det hjälper om du är Akademare eller MMit...

Nyländsk förmiddag

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan