Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

3,6 kg metall i magen

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2016 22:33.
Bild: Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors

Bland Herman von Numers minnen från Kirurgiska sjukhuset hör patienten som visade sig innehålla en mindre köksutrustning. Patientens magsäck visade sig innehålla 3,6 kg bordsknivar, gafflar, skedar, rakblad och ståltråd. Ståltråden hade rostat så att magsäcken såg ut som om den var full av chokladsås.

Magen tillhörde en fånge. Bland internerna var det tidigare populärt att svälja både det ena och det andra som kunde motivera ett sjukhusbesök och ge en efterlängtad paus i fängelsevistelsen. För den som klarade av att pressa ner några matskedar väntade inläggning på sjukhus, nedsövning, operation och några dagars vila i en skön säng, med ömma och vackra sköterskor som tog pulsen och svalkade pannan.


Bildtext Sked i magen
Bild: Herman von Numers

Röntgenbilden här ovan visar en annan fakir, som har nöjt sig med bara en sked, samt några hårspännen.

Idag plockas skedarna upp med gastroskop

När gastroskopin utvecklades började läkarna avlägsna de nedsvalda föremålen samma väg som de hade kommit ner, istället för att göra operationer där man öppnade hela magen.


Bildtext Gaffel med tuta
Bild: Herman von Numers

En gaffel t.ex. som stoppats ner med skaftet före är man dock tvungen att plocka upp med piggarna före, vilket inte är helt trevligt. Gummitutan här intill är uppfunnen för det ändamålet.

Bildtext Gaffel med tuta 2

Tutan förs ner i magsäcken med den runda sidan före, gaffeln, rakbladet eller vad nu patienten har ätit till middag hakas fast i kroken på gastroskopet och tutan vänds över föremålet, som sedan dras upp genom matstrupen.

Istället för en lugn nedsövning och en en veckas vila med uppassande sköterskor blev internerna tvungna att genomlida svärdsslukartricket en gång till, baklänges, och bli hemskickade genast efteråt. Och antalet patienter minskade plötsligt ganska mycket.

Hör Herman von Numers berätta om en annan skedsväljare

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.