Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Problem med inomhusluften i Ådalens skola

Från 2014
Uppdaterad 08.01.2014 06:06.
Bildtext Ådalens skola
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I Kronoby är det problem med inomhusluften i Ådalens skola. I skolan går nästan 250 elever i årskurserna sju till nio. Det är i lärrarrummet och elevutrymmena som luften är sämst.

Bildtext Rektor Tom Forsström i lärrarummet där luften var allra sämst.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Flera lärare har reagerat på inomhusluften, men en har reagerat väldigt starkt. Den läraren kan inte längre undervisa i skolans utrymmen, säger skolans rektor Tom Forsström.

Bildtext Grönväggen ska hjälpa till att rena luften i lärarrummet. Den är ungefär två meter hög och drygt en meter bred.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Forsström säger att både elever och lärare länge har haft symptom men misstankarna bekräftades vid provtagningar i vintras.

Besvärliga symptom på grund av inomhusluften vid Ådalens skola

Programmet är inte längre tillgängligt

Koldioxidhalterna var höga och ventilationen fungerar inte som den ska. Det har bildats undertryck. Till exempel i lärarrummet har ventilationen dragit in ohälsosam luft från golv och väggar. I elevutrymmena i källaren har man hittat fukt i en vägg. Nu ska också resten av väggarna ses över.

- Jag har nog märkt av den dåliga luften. Jag har astma och har ibland svårt att andas, säger en elev.

En del elever har inte märkt något alls, men många verkar hålla med om att luften är dålig.

- Jag har ofta huvudvärk, säger en elev. Det sticker i ögonen i bland. Den dåliga luften märks speciellt här i källaren, säger en annan.

Grönvägg i lärarrummet

Kronoby kommun har nu reserverat drygt en halv miljon euro för att åtgärda problemen skolcentret. Kronoby gymnasium finns i samma byggnad som Ådalens skola, men gymnasiets utrymmen verkar inte ha drabbats lika hårt.

En del åtgärder har redan påbörjats. Bland annat har lärarrummet fått tätare golvlistar och en så kallad grönvägg. Den består av krukväxter som har planterats längs med en vägg.

- Vi ville pröva på och se om det har någon inverkan. Och det verkar som om luften i lärarrummet är lite bättre nu. Det ger ju fukt och renar luften. En finsk uppfinning, de tillverkas i Jyväskylä, säger Forsström.