Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gamla slott på frimärken

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ett frimärkshäfte med 6 gamla slott. Ges ut 2014.
Bild: Itella

Itella Posten offentliggör den 20 januari ett frimärkshäfte som föreställer gamla finska slott.

Häftet innehåller sex frimärken av första klass som föreställer Sveaborg, Tavastehus slott, Raseborgs slott, Kastelholm, Olofsborg och Åbo slott. I häftet berättas komprimerat om varje slotts historia på finska, svenska, engelska och ryska.

Bildtext Erik Bruun
Bild: Yle

För designen svarar en av Finlands mest uppskattade grafiker, Erik Bruun. Han är bekant för den stora allmänheten bland annat genom flera tidigare frimärken och populära natur- och reklamaffischer.

Erik Bruun har själv bott på Sveaborg i 43 år och är bekant med många detaljer på ön. Han har tidigare gjort fyra frimärken som föreställer Sveaborg, de publicerades åren 2000 och 2006. Han har också gjort flera affischer med motiv från Sveaborg. Bruun är född i Viborg och en för honom angenäm uppgift var 700-års frimärket över Viborgs slott.

Naturen som inspiration

Motiven till Bruuns frimärken är ofta hämtade från naturen och speciellt fåglar står hans hjärta nära.

Erik Bruun designade sitt första frimärke i mitten av 1980-talet och produktionen omfattar nu över 50 olika frimärken.

En kuriositet i häftet som utkommer i januari är att Tavastehus slott kommer att vara spegelvänt på frimärket. Orsaken är att den bild som Bruun fick att utgå från då han designade frimärket var spegelvänd.

På Posten säger Timo Kantola att han tror att frimärket kommer att intressera trots felet - eller kanske på grund av det.

- Det finns många köpare, säger Kantola.

De gamla slotten var på sin tid strategiskt viktiga byggnader för landets försvar och handelspolitik. I dag hör slotten till Finlands viktigaste kulturarv och sevärdheter.