Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Växthuset: Konstruktion

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 13:27.
28 min

Den här artikeln handlar om växthusets konstruktion, d v s hur Jim, Johan och Susanna bygger och reser moduler till stommen.

Virket som vi använder till stommen eller modulerna som vi kallar dem är 100x100 mm tjocka tall balkar. Det blir ett ganska stort och högt hus och vi valde att bygga det i flera mindre moduler som sen lyfts upp på plats och ställe. Till den bakre delen av växthuset byggde vi ihop 5 moduler som håller upp hela växthuset. Vi fällde in liggande och stående balkar med halft till halft fogar. Modulerna blev tunga och vi fick kalla in ett gäng vänner för att få upp dem. Framsidan konstruerade vi som ett separat stycke och till sist band vi ihop allt med takstolar, strävor och vinkeljärn.

Modulerna:

Bra virke är en förutsättning för att få ett rakt och bra bygge. Våra 100x100 mm:s balkar var av tätväxt och rak furu. Balkar av det här formatet ser kraftiga men inte klumpiga ut. Att fälla ut och fälla in blev ett riktigt arbete, närmare 60 halft till halft fogar och när man gör en sådan konstruktion är det också bra att ha ett stabilt utgångsmaterial.

En annan lösning är att spika ihop 2 st 50 mm tjocka bräder. Då behöver man inte fälla in utan kan såga till och ta i beaktande de ställen där stående och liggande virke möts.

När ett arbetsmoment blir som det här, nästan industriellt, trimmar man arbetsmetoderna. Vi fick till sist upp en riktigt god fart. Vi ritade ut alla ställen som skulle tas ur. Sen sågade vi ut snitt i balkarna med cirkelsåg (inställt på passligt djup och ca 2 cm mellan snitten). Sedan slog vi snett uppifrån rakt mot de sågade delarna med en hammare så att virke som skulle bort lossnade. Till sist fixade vi till urtagningen med stämjärn. Eftersom bottnen på alla snitten vi sågat med cirkeln är lika djupa är det lätt att få en jämn botten med stämjärnet.