Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Videokampanj för syriska flyktingar intresserar många

Från 2014
Uppdaterad 08.01.2014 16:37.
Bildtext Pelle Heikkilä (till vänster) och Tobias Zilliacus har fått märka att mänskor vill hjälpa syriska flyktingar.
Bild: YLE/Ted Urho

Skådespelarna Pelle Heikkilä och Tobias Zilliacus är nöjda med hur deras projekt för att hjälpa syriska flyktingar har tagits emot.

Projektet "Inhimillisyyden puolesta" (För medmänsklighet) startade i höstas och i slutet av december öppnades en hemsida, där man hittills har publicerat fyra korta videofilmer. Ytterligare två filmsnuttar publiceras senare.

Syftet med projektet är att väcka diskussion om läget för de syriska flyktingarna. Pelle Heikkilä säger att det här har lyckats bra hittills.

- Jag tycker att den här frågan har fått bra med utrymme. Man märker att det finns ett stort intresse, mänskor vill gärna diskutera läget i Syrien. Speciellt medierna har ett stort ansvar för hur länge en kris är intressant. Vi vill väcka upp folk igen. Krisen i Syrien pågår just nu, idag.

Tobias Zilliacus håller med om att projektet har en klar beställning.

- Det är jättemånga mänskor som funderar på det här och bryr sej. Det behövs att nån tar ett litet initiativ och sätter igång en diskussion, så får man åtminstone snabbt medhåll.

Nu har den privata insamlingen för ett nytt barnsjukhus här i Helsingfors fått mycket publicitet. Hur mycket drunknar de syriska barnens svåra situation i den uppmärksamheten, Tobias Zilliacus?

- Det är alltid vanskligt att göra de här jämförelserna. Man kan inte göra det och man ska inte göra det. En annan diskussion är sen det här barnsjukhuset. Jag tycker personligen att staten borde skjuta till pengarna till ett nytt barnsjukhus. Det är en farlig väg att gå att börja göra den här formen av insamlingar.

Era videonsnuttarna är ca 2 minuter långa och beskriver olika par vid frukostbordet, som under sitt normala morgonsnack börjar diskutera läget i Syrien och de syriska flyktingarna. En väldigt bekant situation för många.

-Vi ville skapa nånting igenkännbart. Och sen vill vi att steget vidare skulle vara ett besöka vår hemsida, där det finns konkreta grejer om man vill göra något konkret, så som vi gjorde. Vill du satsa en minut, fem minuter eller mera, så finns det konkreta förslag. Som att donera pengar eller ordna något evenemang.

Tobias Zilliacus, du har skrivit och regisserat de korta videofilmerna tillsammans med teamet. De tre finskspråkiga filmsnuttarna är ganska pang rakt på sak, där man tar upp den här tunga saken direkt. I den svenska videofilmen läser paret Hbl:s Duellen och man tar in den här svåra frågan via en väldigt hög igenkänningsfaktor och lite slinker in den. Vad beror beror det på att den svenskspråkiga videon är lite mjukare?

-Jag har funderat på det lite själv efteråt. Det var nog ingen medveten skillnad jag gjorde. Jag tänkte mera på att den här dagstidningen och tävlingen är sånt som folk sysslar med, lika som vi gör hemma hos oss. Det flyter förbi viktiga ämnen och man tar ändå inte tag i dem. Det var inte ett påstående om att vi finlandssvenskar inte på riktigt skulle våga diskutera saker och ting.

Det är flera kända skådespelare med i projektet, som Krista Kosonen, Laura Malmivaara och Tommi Korpela. Men Pelle Heikkilä säger att man inte hade några problem som helst att få med dem.

- Det var väldigt enkelt. Faktiskt alla som vi kontaktade sa att de är med. Vissa hade tidtabellsproblem och måste hoppa av därför. Vissa sa till och med att "Hur täcks du ens fråga, klart att jag är med".