Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Både film och stad fick beröm

Från 2014
Uppdaterad 08.01.2014 21:47.
bio marilyn i lovisa
Bildtext Onneli & Anneli hade världspremiär i Lovisa.
Bild: YLE/Stefan Härus

Kino Marilyns aula i Lovisa var på onsdag kväll fylld till bristningsgränsen av inbjudna gäster.

Både skådespelare och stadens representanter liksom de Lovisabor som under sommaren agerade statister, lät sig väl smaka av hallonsaften och blåbärsmuffinsarna. Kamerorna blixtrade ikapp och de två små huvudrollsinnehavarna verkade stundvis smått förbryllade över uppståndelsen.

Aava Merikanto (Onneli)   Lilja Lehto (Anneli )
Bildtext Onneli (Aava Merikanto) och Anneli (Lilja Lehto).
Bild: YLE/Stefan Härus

Flickor på äventyr

Filmen handlar om de två småflickorna Onneli (Aava Merikanto) och Anneli (Lilja Lehto) som hittar ett kuvert fullt med sedlar på gatan. Med pengaran köper flickorna ett litet hus av fru Ruusupuu (Eija Ahvo). I huset tillbringar de sina drömmars sommar och bekantar sig också med nya vänner - till exempel grannarna Tingelstina (Elina Knihtilä) och Tangelstina (Kiti Kokkonen). Filmen bygger på barnboken med samma namn - skriven av Marjatta Kurenniemi.

Lovisa - filmstaden

Både regissören Saara Cantell och skådespelaren Johanna af Schultén konstaterade, att Lovisa passade filmens handling som hand i handske. En bit av Johanna af Schulténs hjärta blev kvar i staden, säger hon.

skådespelare anna af schultén
Bildtext Skådespelaren Johanna af Schultén.
Bild: YLE/Stefan Härus

- Jag blev helt enkelt förälskad i Lovisa, säger hon. Inspelningsdagarna var rätt så korta eftersom det handlar om en barnfilm, så af Schultén hann bekanta sig grundligt med Lovisa. Det blev många joggingrundor på åsen och många kaffekoppar vid saltbodarna, erkänner hon. af Schultén tror att turistströmmarna kan tillta i och med filmen.

- När jag vara barn och såg filmerna om Pippi Långstrump fick jag lust att se platserna där filmerna spelades in. Det blev också så, berättar hon. På samma sätt kan det gå med Lovisa. Det kan bli ett nytt attraktivt turistmål för barnfamiljer, menar af Schultén.

Vänliga stadsbor

Regissören Saara Cantell sade inför premiären att hon är vädligt nöjd med filmen. Också Lovisa som inspelningsplats var helt perfekt. Småskaligt med smala gränder och pittoreska små hus - allt inom en radie på bara några hundra meter. Cantell berömmer också Lovisaborna som välvilligt ställde upp som statister.

- Stadsborna lånade också bilar och trädgrådsmöblemang och var överlag hjälpsamma och vänliga, säger Cantell.

stadsdirektör olavi kaleva
Bildtext Stadsdirektör Olavi Kaleva festtalar.
Bild: YLE/Stefan Härus

Hoppas på fortsättning

Stadsdirektör Olavi Kaleva sade i sitt inledningsanförande, att filmen kan få till stånd en positiv effekt till och med för stadens företagsamhet och turism. Utvecklingsdirektör Sten Frondén var inne på samma linje.

- Vi hoppas naturligtvis att filmen ska föra in Lovisa på världskartan, sade han. Det finns ju tre böcker om Onneli och Anneli och det skulle vara fantastiskt om också de kunde spelas in i Lovisa om det är så att det ska bli fler avsnitt. Det här är i alla fall en mycket bra början, konstaterade Frondén.

skådespelare från filmen onneli och anneli
Bildtext Skådespelarna fick blommor före föreställningen.
Bild: YLE/Stefan Härus