Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olkiluoto 3 försenad med minst åtta år

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 05:51.
Bild: Industrins Kraft

Byggnadsskedet för den tredje reaktorn vid Olkiluoto kärnkraftverk fortsätter att dra ut på tiden. Olkiluoto 3 skulle ursprungligen ha blivit klar på fyra år. Nu går projektet in på sitt tionde år.

Byggnadsarbetena inleddes 2005 och Olkiluoto 3 borde enligt de ursprungliga planerna ha stått klar redan 2009. Enligt den senaste tidtabellen som beställaren Industrins Kraft har fått av franska entreprenören Areva skulle den nya reaktorn tas i bruk om två år, men Areva vill i dag inte bekräfta om tidtabellen håller.

Industrins Kraft bekymrat

Beställaren Industrins Kraft har oroats av att Areva har minskat på underleverantörer och arbetare vid bygget i Euraåminne. Areva har också inlett samarbetsförhandlingar för att minska personalen.

- Vi är förstås bekymrade över läget, säger Käthe Sarparanta som jobbar med Olkliluoto 3-projektet på Industrins Kraft. Vi vill att Areva skulle satsa på projektet och få det färdigt så fort som möjligt.

- Vad betyder förseningarna i kostnader för Industrins Kraft?

- Det vill jag inte kommentera, svarar Sarparanta.

Areva kommenterar inte nedskärningar

På Areva kommenterar man inte direkt nedskärningarna i arbetsstyrkan på Olkiluoto 3.

- Vi har beslutit att koncentrera oss på de kritiska uppgifterna, säger Arevas biträdande Finlandschef Virginie Moucquot-Laiho.

- De är alltså testning av automationsplanerna och den sker i Tyskland.

Det är Strålsäkerhetscentralen STUK som övervakar byggnadsarbetena.

- Att testa den nya reaktorn kommer att att ta ungefär ett år i anspråk, beräknar biträdande direktör Keijo Valtonen på STUK.

Vad Strålsäkerhetscentralen anbelangar känns 2016 alltså fortfarande realistiskt, enligt Valtonen.

Industrins Kraft kräver preciserad tidtabell

Enligt den senaste tidtabellen som Industrin Kraft har fått borde reaktorn vara klar år 2016. Men kraftbolaget kräver nu att leverantören Areva preciserar tidtabellen.

- Vi jobbar som bäst på en åtgärdslista tillsammans med Industrins Kraft som vi sen följer, säger Arevas Finlandschef Virginie Moucquot-Laiho.

- Producerar Olkiluoto 3 elektricitet år 2016?

- Som jag sa tidigare; den här åtgärdslistan måste vara gjord innan vi berättar när den tredje reaktorn är klar, svarar Moucquot-Laiho.

Fyrårigt projekt på tionde året

Nu går Olkiluoto 3-projektet in på sitt tionde år och den tredje reaktorn borde enligt de ursprungliga planerna ha blivit klar på fyra år. Käthe Sarparanta på Olkliluoto 3-projektet i Euraåminne vill inte säga rakt ut att de ursprungliga planerna skulle ha varit orealistiska.

- Säkert har tidtabellen varit realistisk om den har erbjudits på det här sättet, svarar Sarparanta.

Men motsvarande projekt har haft en tendens att dra ut mycket på tiden.

- Projekt har en tendens att dra ut på tiden, svarar Sarparanta.

Industrins Krafts två överlägset största ägare är Pohjolan Voima Oy och Fortum Power and Heat Oy. Företaget driver Olkiluoto kärnkraftverk i Euraåminne.

Diskussion om artikeln