Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sopbilar från Närpes erövrar världen

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2014 21:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Metallindustrin stark i Närpes - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Företaget Närpes Trä och Metall (NTM) i Närpes växer och produktionen ökar med 30 procent i år. Tystgående sopbilar och löstagbara behållare är nyheter på marknaden.

NTM utvidgar sopbilstillverkningen i Närpes. Just nu bygger de ut produktionsutrymmet med 4500 kvadratmeter och de kommer att behöva anställa mera folk framåt våren. Dessutom har beställningen på sopbilar ökat med 30 procent i år.

Sopbilar till hela världen från Närpes

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag ser positivt på det. Det är ganska mycket arbete just nu, men bara vi får bygget färdigt får vi hoppas att vi kan ta in flera arbetare också hit till firman, säger produsktionschef Steve Westerlund.

- Vi har inbokat undfär trettio precent mera produktion det här året, så för att klara av det måste vi ha mera människor som gör det, säger VD Kurt-Erik Nordin.

Kurt-Erik Nordin räknar med att NTM behöver anställa cirka 40 personer till under våren. I mars ska det utvidgade produktionutrymmet vara klart för att de ska kunna börja tillverkningen enligt de beställningar som finns.

- Det är angenäma problem. Vi är i princip fullbokade, fem månader på sopbilar och tre månader på släpvagnar. Men vi behöver kunna växa ytterligare från det, säger Nordin.

NTM har också vant sig vid att växa. De senaste åren har produktionen vuxit med 10-15 procent. De satsar kontinuerligt på nya marknader, bland annat Tyskland, England, Österrike, Schweiz och Polen. Sopbilsbranschen växer mest. När det gäller sopbilarna räknar Nordin med att hela världen är deras marknad.

- Det är en sådan bransch som fordrar lite större område. Sopbilar är en nischprodukt och för att kunna häva sig och vara med så måste man vara på större marknader för att få tillräcklig volym. I dag är vi ungefär femte-sjätte i Europa på sopbilar.

Hämtar sopor tyst med elhydraulik

Kurt-Erik Nordin vågar påstå att NTM är ledande i Europa när det gäller tillverkning av sopbilar med elhydraulik, så kallade elhybrider.

- Det betyder att man kör hydrauliken med el och kan väldigt tyst på morgonen komma och hämta soporna utan att störa någon, säger Nordin.

Elhydraulik är framtiden inom sopbilsbranschen, tror Nordin. Som företagare måste man kunna se vad som är på gång och vart man är på väg, påpekar han. Men NTM skulle inte vara så framåt som de är i dag om det inte vore för den långa erfarenhet de har av tillverkning av sopbilar och släpvagnar.

Kan skicka soporna med tåg

NTM tillverkar sopbilarna helt enligt kundens önskemål. Och det finns stora variationer, speciellt när man har hela jorden som marknadsområde. Sidlastade sopbilar till exempel, används inte i Finland. Och senaste nytt inom sopbilsbranschen är sidlastade sopbilar med avställningsbar behållare, som kan skickas separat via järnväg eller lastbil till förbränningsanläggningen.

- Det här är den första vi bygger enligt standardmodeller som finns i Tyskland och Holland, säger Nordin.