Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brist på mobilantennplatser i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 07:35.
Vattentornet i Jakobstad
Bildtext Vattentornet i Jakobstad renoveras 2014
Bild: Yle/Kjell Vikman

Renoveringen av vattentornet i Jakobstad leder till en akut brist på platser för mobilantenner. Alla antenner måste plockas ner från vattentornet när renoveringen inleds i mars i år.

Renoveringen av vattentornet beräknas komma igång i vår och tornet renoveras både på ut-och insidan. Telefonbolaget i Jakobstad, JNT, har flera antenner för mobiltelefontrafiken i tornet och de måste tas ned.

Mobilmastbrist i Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt planerna kommer inte heller antenner att sättas upp efter renoveringen. Jakobstads Vatten Ab vill inte längre ha andra hyresgäster i tornet.

- Tar vi bara bort det som finns i vattentornet rakt av och inte kommer med nåt annat istället påverkar det mobiltelfonin och mobildataöverföringen men jag är övertygad om att vi hittar en bra lösning tills JNT måste lämna vattentornet säger bolagets vd, Maria Höglund.

Svårt att hitta en plats för en 70 meter hög mast i centrum av Jakobstad

Den mast som skall ersätta vattentornet bör ligga centralt och vara cirka 70 meter hög. Ett alternativ, åtminstone tillfälligt, kunde vara en placering av antenner på centralt belägna fastigheters tak, men fastighetsbolagen har i allmänhet en njugg inställning.

- Alla vill ha servicen men ingen vill ha antennerna säger JNT:s vd Maria Höglund.

Mastproblemet kompliceras ytterligare av att de centrala kvarteren i Jakobstad hör till områden som klassas som nationellt betydande ur museal synvinkel. Det här gör det svårare att få byggnadstillstånd. Det räcker inte med ett lokalt tillstånd utan frågan avgörs av NTM centralen, vilket kräver tid. Renoveringsarbetena med vattentornet beräknas starta i mars i vår och då måste de nuvarande antennerna vara borta.

- Öppna platser finns söderom stadskärnan i närheten av Aspegrens trädgård säger Anders Blomqvist som är tf chef för tekniska verket i Jakobstad. Problemet med det området är bara det att det till stora delar är byggnadshistoriskt skyddat säger Blomqvist.