Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Växthuset: Materialen

Från 2014
Uppdaterad 20.02.2014 11:15.
Växthuset är byggt av olika material.
Bildtext Växthuset är byggt av olika material
Trä är ett av materialen i växthust.

Att välja material till en byggnad är ett viktigt arbete. Ju tidigare man kan välja desto lättare kan man fortsätta planeringsarbetet.
Vi valde först glaset eller fönstren. Då man använder gamla fönster får man hålla till godo med vad man kan få tag på och öppningarna styr, till en stor del, måttsättningen av den nya byggnaden. Om nu inte hela byggnaden så åtminstone byggnadens öppningar. Fast redan i ett tidigt skede hade vi nog på känn, att vi skulle använda en del av fönstren som hela och endast glaset från en del av fönstren. Det här kändes som en utmaning då ingen av oss skurit glas tidigare, annat än bara provat verktyget.

Till stomme och fasad ville vi använda trä, för att vi tycker om träets egenskaper, starkt och förhållandevis lätt. Om bearbetning av glas kändes som en utmaning kändes valet av trä tryggt. Vi förstår oss på materialet och dessutom doftar det så gott. Slutligen så valde vi metall som ett kompletterande material för olika typer av beslag; gångjärn, handtag, förstärkningsplåtar och stag. Metall kändes även möjligt då vi nyss köpt en ny svets. Men på metallsidan dök också följande utmaning upp; vi tänkte oss plåttak med stående falsar, dubbelfalsade och det ville vi utföra själva!

...Trä...

Trä är ett resultat av de fyra elementen i fruktbart samspel. Materialet växer i våra skogar varje dag så det är bara att ta för sig av vad sol, vind och vatten erbjuder. Den känslan är fantastisk. Trä är ett formbart, elastiskt och strakt material, ett av de starkaste i förhållande till vikten. Väggarna fick fasadbräder, men när växthuset var nästan färdigt spikade vi pärtor, ett ganska dekorativt väggmaterial, på den lite bortgömda norrsidan. Det är många decennier sedan plåten slog ut pärtan som takmaterial och att vi spikar pärtor på väggen är lika mycket en hyllning till det bortglömda byggnadsmaterialet som, just det – en dekoration.

Metall är ett av växthusets byggnadsmaterial.

...Metall...

Metall har sin fördel i att det är starkt trots att delarna är små eller att det är mycket tunt. Metall passar därför ypperligt för tillverkning av beslag, som ofta kräver små dimensioner som skall bära en stor vikt eller hålla för många rörelser. Plåten passar bra som takplåt då den är stark trots att den är tunn och därför lätt. Ett lätt takmaterial är bra, inte enbart för den som skall lyfta upp materialet på taket.

...Glas...

Glas användes friskt i det nya växthuset.

Glas är faktiskt ett flytande material, hur märkligt det än låter. Det bör kanske tilläggas att det är MYCKET trögflytande. Om man mäter tjockleken på riktigt gamla fönster kan det synas en liten skillnad mellan fönsterrutans övre kant och nedre kant då glasmaterialet runnit ner. Glas har den fina egenskapen att det släpper genom ljus, men ger skydd mot vind. Den transparenta egenskapen gör att en konstruktion av glas ser lätt ut. Att glas kan reflektera kringliggande miljö kan vara en bra egenskap fast förvirrande för fåglar och djur. Därför måste man komma ihåg att dekorera glasen på ett sätt som gör att de blir synliga. Siluetter av rovfåglar och rovfågelögon lär fungera.

...Färgsättning...

Det var självklart för oss att använda slamfärg till ytbehandling av fasaden. Den är enkel att stryka på, den är skonsam mot träet och det är förhållandevis enkelt att underhålla en fasad som är ytbehandlad med slamfärg.
Kulören vi valde var en standardkulör direkt från butiken. Grön umbra låter faktiskt mer grön är brun, fast umbra är ju namnet på ett mörkbrunt färpigment. Namnet Umbra kommer från att man tillverkar färgpigmentet av en lera som finns i landskapet Umbrien i Italien.

Stommen på vårt växthus är målat med en tjärfärg. På Gårdshuset, som ligger jämte Liderbackan valde vi en färg som var nästan svart. Färgen ger en känsla av ett ställe där det tillverkas saker där det donas. Kulören eller nyansen kallar vi offblack, det betyder att den är svart men ändå inte riktigt svart. Och vi ville att vårt växthus eller grönrum skall erbjude en känsla av här vill jag göra nånting.

Metalldelarna lät vi vara obehandlade. Rostande metall får en varm brun kulör och blir bara vackrare med tiden, en riktigt härlig patina. Dessutom hajdulerar (passar) det bra med fasaden i grön umbra.

...Mer om färger...

När man pratar om färg kan det betyda flera saker, te x röd, blå, grön o s v, men det kan också handla om latex, oljefärg akrylat o s v. Färg kan också vara uppdelat i nyans, kulör, valör, ton. En djungel av begrepp helt enkelt och hur man än vänder och vrider på det så kan det bli förvirrande.

Ett bra tips är att fråga i färgbutiken där jobbar de med färger dagligen och borde kunna ge svar på det mesta. Kulören (te x gul, grön, röd) blandas i målarfärgen (flytande material, olja, alkyd, akrylat, latex). För att få rätt målfärg skall du berätta vad det är som skall målas, te x en möbel, vägg eller brygga. Berätta också om det handlar om att måla utomhus eller inomhus. Be också om hjälp för att hitta den rätta kulören. Det finns flera olika färgkartor och nyanseringssystem. Ett nyanseringssystem handlar i princip om vilka pigment som skall användas och hur mycket av varje pigment som skall blandas ihop för att få t ex en viss grön.

Vår svarta off black kulör kommer från ett nyanseringssystem eller färgkarta som heter RAL. RAL används ofta av arkitekter och inom metallindustrin.

Växthuset på Strömsö.

RAL betyder Reichsausschuss für Lieferbedingungen och utvecklades 1925 av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V för att göra ett enkelt system för att visa olika kulörer. I början fanns det 40 olika kulörer men numera finns över 200 olika kulörer i det som heter RAL classic. I RAL-systemet beskrivs kulören med ett fyrsiffrigt tal, vår off black kulör heter RAL 7021.

Ett annat färgsystem heter NCS, natural color system. Varje färg i NCS-systemet har en kod. Exempelvis: S 2050-Y40R.

Så här kan man läsa av koden och veta vilken kulör det handlar om:

S anger att det är NCS second edition.
Det första tiotalet (20) anger procent svarthet.
Det andra tiotalet (50) anger procent kulörthet.
De sista siffrorna anger kulörton. Y40R betyder gul med 40% rödhet.
För andra färgtoner används R och B (röd-blåhet), B och G (Blå-grönhet) och G och Y (Grön-gulhet)
NCS-systemet är en svensk uppfinning.

Förutom dessa två finns det en hel del olika färgsystem man kan använda sig av för att hitta rätt kulör.

När det handlar om mer traditionella målarfärger t ex linolje-, limfärg och äggoljetempera finns mycket information att fås via byggnadsvårdsföreningar och företag i traditionsbyggarbranschen. Det finns också en hel del litteratur om traditionellt målande.

Det är också intressant att rådslå med yrkesfolk från olika områden när något speciellt skall målas, t ex en båtbyggare har egna knep och stor kunskap om vilka färger som passar bra till båten. Här spelar sol, vind och vatten stor roll på hur ytbehandlingen skall hålla och fungera.

En plåtslagare vet vad som passar till plåttak. Jag (Jim) hade ett gamalt plåttak som skulle målas. Plåten hade börjat rosta, men var av gammal god kvalitet. Att slipa bort all rost skulle varit omöjligt. Jag fick råd av en plåtslagarmästare att behandla taket med Ovatrol (en tunn olja). Oljan tränger in i plåten och får rostprocessen stoppad. Sen målades taket med en plåtfärg / Ovatrolblandning. Det handlar mycket om erfarenhet och materialkännedom. Resultatet blev riktigt bra.

För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus.

Susanna, Jim och Johan

PS. Kom ihåg att om man vill ändra på fasadmaterialen på ett befintligt hus skall man ansöka om lov för åtgärden. Kontrollera ärendet med din lokala byggnadsinspektör om din planerade åtgärd kräver byggnadslov.