Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad hoppas på samarbete för att lösa muddringskonflikten i Infjärden

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 12:59.
Infjärden i Vasa
Bildtext Arkivbild

Vasa stad hoppas fortfarande att man kan lösa muddringsfrågan vid Infjärden utan tvångsåtgärder. Enligt NTM-centralen är ett alternativ att ansöka om förvaltningstvång. Då blir det NTM-centralen som avgör frågan.

I december ansåg NTM-centralen att Kemira är skyldiga att muddra Infjärden, men företaget fick mer tid för muddringen. Enligt Vasa stads miljödirektör Christer Hangelin var NTM-centralens beslut väntat.

Kemira hade anhållit om att deras muddringstvång skulle upphävas på grund av att det har upptäckts vit fosfor i botten av sjön. Regionförvaltningsverket avslog anhållan men gav tilläggstid för arbetet till den 1.11.2018.

Samarbete för att lösa konflikten

Varifrån den vita fosforn har kommit är oklart, men Försvarets vapenindustri fanns invid Infjärden i Vasa under 1940-talet. Regionförvaltningsverket föreslår att Kemira kommer överens med Försvarsmakten och Vasa stad om vem som ska sköta muddringen och behandlingen av muddringsmassorna som innehåller svårhanterlig vit fosfor.

Vid Vasa stad är man irriterad över att muddringen och saneringen av Infjärden dröjer. Vasa stad hoppas ändå att man skall kunna komma till en lösning i muddringstvisten genom samarbete utan tvångsåtgärder.

Enligt Hangelin skulle det i det här läget vara vettigast att alla parter i konflikten, det vill säga Kemira, Försvarsmakten, staden och gärna också NTM-centralen skulle sätta sig ner och tillsammans fundera ut en plan för hur man bäst muddrar och sanerar Infjärden.

Det beslut som NTM-centralen gav i december kan överklagas senast den 13. januari. Klagomålen skall riktas till Vasa förvaltningsdomstol. Vid Kemira för man som bäst diskussion om en eventuell överklagan.

Läs också:
Kampen om fosforn i Infjärden går vidare
Kemira bör muddra Infjärden
Tvisten om Infjärden fortsätter
Infjärden i Vasa måste saneras, kräver staden och invånare