Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Allt fler kvinnor ägnar sig åt jakt

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 15:25.
Bild: Yle

Andelen kvinnor som avlagt jägarexamen växte med 3,5% under 2013 jämfört med året innan, de flesta kvinnor som jagar är 45-49 år men det finns även en hel del yngre som ägnar sig åt jakt som hobby. 19-åriga Ida Björkman från Björköby i Korsholm är en av dem och hon har varit med i lokala älgjaktlaget redan i flera år.

Min pappa är jägare och det började med att jag satt med pappa på pass i älgtornet när jag var yngre och sedan har intresset följt med och blivit större säger Ida som tror att ökningen av kvinliga jägare beror på att man även kvinnor har insett att det är kul att vistas utomhus och göra någonting det är skönt att vara ute i friska luften och skaffar egen mat som man vet varifrån den kommer, man vet att t.ex älgen har levt ett bra liv ute i det fria i skogen. Dåligt samvete över att döda ett djur behöver man inte ha så länge man tar till vara djuret, dvs man äter upp det eller använder pälsen tycker Ida som redan i högstadiet gick på jaktkurs och efter det har avlagt jägarexamen och skaffat sig vapenlicens.

Det är ganska invecklat i dag att få vapenlicens. Det innebär mycket pappersarbete och det är många frågor och test man ska genomgå, men det är bara bra för annars kan fel person få ett vapen i sin hand säger Ida som menar att man hela tiden måste vara väldigt noga med att veta var ens jaktkamrater befinner sig när man är ute på jakt och har ett vapen i handen. Man vill ju verkligen inte skjuta en annan människa i misstag.

När Ida får frågan om hon har någon speciell dröm eller något mål när det gäller jakten så svarar hon som en sann jägare såklart att få skjuta ett större djur som en älg och gärna då en tjur så att hon kan sätta upp hornen på väggen!