Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Möt Mars nya invånare

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 17:29.
Mars
Bild: Robesus Inc

Moova Spennare är 22 år gammal och ett steg närmare sin drömadress - planeten Mars. Hon är nämligen en av de 1000 utvalda bland 200 000 ansökande frivilliga astronauter. Skulle det vara så att hon får flytta ut i rymden kommer hon inte tillbaka, för i äventyret ingår ingen returbiljett.

Om tio år, 2024, kommer de första människorna att skickas ut till Mars för att bosätta sig. Den nederländska organisationen Mars One som håller i projektet tog emot över 200 000 ansökningar, som nu har gallrats ner till 1000. Vem som helst har fått anmäla sig som frivillig astronaut, eller som vi kallar det, marstronaut, och en av de första att flytta till den röda planeten kan bli svensken Moova Spennare.

Bildtext Moova - en av de första att bo på Mars?
Bild: Moova Spennare

Moova, varför vill du åka till mars och flytta dit?

- Jag har tänkt att det här är det största äventyret jag kommer att kunna vara med om under min livstid, så då är det klart att jag tar chansen att åka om jag får den.

Du vet att enkelresan dit tar sex månader, hur tänker du fördriva tiden om du får åka?

- Oj, jag hoppas jag får med mig några bra böcker och kanske ett pussel eller sju.

Fast befolkning på Mars

Under första vändan kommer fyra personer att slussas ut till Mars. Efter det är det meningen att det ska skickas upp fyra personer till vartannat år tills planeten har en befolkning på 20-40 personer.

Tänk om du inte kommer överens med personerna du ska leva med resten av ditt liv, om du får åka det vill säga.

- De kommer att ha i åtanke vilka man funkar bra i grupp med, så att man har lite chans att välja vilka man får vara med om man nu får åka.

Att färdas till Mars är en stor grej i sig, men att inte ha möjlighet att återvända är än mer drastiskt. Vi själva får kalla kårar när vi tänker på den här resan. Tänk om man får hemlängtan när man väl kommit fram efter en resa på sex månader, och ja, inte kan återvända.

Jag hoppas jag får med mig några bra böcker och kanske ett pussel eller sju.

Har du tänkt på det här med hemlängtan?

- Nej, faktiskt inte. Jag tänker att hemma är vad man gör det till. Det kommer att bli hemma att vara där, så jag kommer nog inte att längta hem.

Finns det något du kanske skulle börja sakna ändå?

- Förutom familj, vänner och mina djur så skulle jag nog sakna chips. Jag älskar chips. Och pizza. Men vi ska odla vår egen mat där uppe, så kan jag odla potatis och göra mina egna chips så gör jag nog det.

Hur känner dina nära och kära inför resan?

- De tycker väl att det är väldigt konstig, att jag är lite knasig. Men de vet också att jag är som jag är, så de är väl lite vana vid det här laget. De förväntar sig att jag ska hitta på några dumheter under min livstid.

Lugn som en filbunke

Vi tycker att Moovas förhållningssätt är beundransvärt lugnt, och lite märkligt. Det låter som att du har sökt ett sommarjobb på två månader.

- Jag har hunnit smälta det här lite nu och än så länge är det inte 100 procent säkert att jag blir vald. Jag tänker att jag tar det som det kommer, för det är ingen idé att gå och stressa och hetsa upp sig för någonting som inte är säkert än.

Hittills har Moova inte gjort annat än att fylla i en ansökan och det är lite osäkert hur nästa steg ser ut, men troligtvis innebär det läkarundersökningar och personliga intervjuer.

Vad är din styrka i det kommande urvalet?

- Jag har alltid ett glatt humör, en bra inställning. Jag har inget tålamod, eller ork, att bråka med folk i onödan och jag tror att det är därför de har valt att gå vidare med mig. De ser väl den ljusa sidan som jag gör.

Resan, om den blir av för Moovas del, är först om tio år, men Moova tror ändå inte att det finns någonting som håller henne kvar på jorden.

- Om jag ändrar mig så kan jag hoppa av programmet när jag vill, säger hon som om det handlade om Big Brother.

Mer om ämnet på Yle Arenan