Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flygkapaciteten till Stockholm förbättras

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 16:45.
Sas ATR72-plan
Bild: Sas

Från början av februari lägger flygbolaget SAS in större plan på tre av sina fyra avgångar till Stockholm från Vasa.
Bolaget ökar sittplatserna på planen från 50 till 70 och kapaciteten ökar därmed med över 30 procent. Jämfört med februari i fjol ökar bolaget sittplatserna med mer än 70 procent.

Enligt SAS Finlands försäljningschef Niko Ek är efterfrågan i Vasaregionen stor.

Sas lägger in större plan

Programmet är inte längre tillgängligt

- När vi gjorde trafikprogrammet för vintern trodde vi att fyra gånger per dag med 50-personersflyg skulle vara lämpligt. Nu under pågående trafikprogram sätter vi in större flygplan för att efterfrågan har stigit, säger Ek.

Sas Finlands Tuomas Kankaala och Niko Ek
Bildtext Tuomas Kankaala och Niko Ek på SAS
Bild: Yle/ Anna Ruda

I oktober 2013 hade SAS de största passagerarsiffrorna på linjen Vasa-Stockholm på två år. Enligt SAS utvecklas ekonomin i Vasaregionen aningen starkare än i många andra regioner i Finland.

Ingen ny rutt till Helsingfors

I augusti förra året lade SAS ner rutten Vasa Helsingfors. Någon ny rutt från Vasa med SAS verkar inte vara aktuell heller i framtiden.

- Att öka kapaciteten med större plan eller fler avgångar på rutten Vasa-Stockholm är de verktyg vi har att jobba med. Just nu ser vi att det är Vasa-Stockholm rutten som det är värt att satsa på för SAS del, säger Ek.

Riitta Björkenheim, logistikexpert på Vasaregionens utveckling, Vasek, är nöjd med att transporterna till och från regionen utvecklas.

- Det är ju massor med sittplatser, så då finns det ett utbud som vi kan fylla. Dessutom märks det utåt att Vasaregionen mår bra, säger Björkenheim.

Bra förbindelser till och från Vasa

Björkenheim påminner om att transporterna är viktiga för regionen.

- Förra sommaren var vi lite deprimerade för då förlorade vi på kort tid flera destinationer och flygbolag. På hösten märkte vi att efterfrågan var stor och både Finnair och SAS förstod att den här regionen växer och nu har vi bättre förbindelser med flyg, säger Björkenheim.

Också tågförbindelserna till Vasa har enligt Björkenheim blivit bättre och Kvarkentrafiken fungerar bra för tillfället.

- Nu kan man säga att man kommer bra till och från Vasa, men vi fortsätter att jobba med olika alternativ. Vår strategi är fortfarande att få rutter direkt till Europa, vi var väldigt nöjda med förbindelserna till Köpenhamn och Riga, säger Björkenheim.

Det är det danska bolaget Jet Time kommer att flyga rutten från och med februari och trafiken sköts med nya ATR-72 plan.