Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Större fartyg till Hangö-Paldiskilinjen

Från 2014
Uppdaterad 10.01.2014 10:19.
Fartyget Liverpool Seaways i Hangö hamn
Bildtext Fartyg Liverpool Seaways tar över mellan Hangö och Paldiski.
Bild: Hangö hamn

I år trafikerar ett större fartyg mellan Hangö och Paldiski i Estland.

Det estniska rederiet Navirails nya 186,5 meter långa fartyg Liverpool Seaways ersätter det förra fartyget Finnsailor, berättar Hangö hamns vd Paavo Lyytikäinen. Skillnaden i längd mellan fartygen är 40 meter.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Liverpool Seaways har betydligt mera lastutrymme än det förra fartyget. När fartyget på torsdagen anlände till Hangö, hade hon 107 långtradare ombord.

- Det är omkring 20 fler än Finnsailor hade kapacitet för, säger Lyytikäinen, som ännu är osäker på hur många långtradare maximalt kan rymmas på fartyget.

Positiv utveckling

Orsaken till att rederiet nu satsar på mera lastkapacitet är att trafiken på linjen Hangö-Paldiski har utvecklats positivt och att rederiet räknar med att fortsättningsvis kunna öka trafiken. Lyytikäinen ser ljust på framtiden när det gäller trafiken mellan de två hamnarna och berättar att bytet av fartyg också visar att rederiet tror på framtiden.

Bytet av fartyg påverkar inte antalet avgångar, de är också i fortsättningen sex per vecka. Hur mycket det nya fartyget kommer att ta passagerare och personbilar beror på hur livlig långtradartrafiken är. Långtradare är det huvudsakliga för fartyget.

Diskussion om artikeln