Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Man tänker inte på att bögskämt kan såra"

Från 2014
Uppdaterad 09.01.2014 17:13.
Bildtext Sebastian Strandvall är lagkapten för vasalaget VPS
Bild: Petter Sandelin / YLE

Då tyska fotbollstjärnan Thomas Hitzlsperger i onsdags kom med beskedet att han är homosexuell blev det stora rubriker och han lovprisades av många för sitt mod och för att ha öppnat dörrar för andra homosexuella idrottare. Samtidigt har frågan väckts om varför det här överhuvudtaget är en nyhet, varför angår någons sexuella läggning omvärlden?

Faktum är trots allt att fortfarande idag, år 2014, tycks homosexualitet och toppidrott vara en känslig kombination och det är inte särskilt många som under sin aktiva karriär har kommit ut i offentligheten.

- Jag har funderat på det och insett att det nog måste vara väldigt svårt att som toppidrottare komma ut som homosexuell, konstaterar den 27-årige fotbollsspelaren och lagkaptenen Sebastian Strandvall, samtidigt som han tror hårt på att det skulle accepteras av till exempel alla medlemmar i hans eget lag Vaasan Palloseura.

Strandvall intygar att det finns en viss jargong i till exempel omklädningsrummet och att det bland skämten kan förekomma även s.k. bögskämt, men att de inte är allvarligt menade och att den som uttryckt sig plumt ofta inte ens tänker på att någon kan ha blivit sårad.

- Men förstås om vi alla vill bli bättre människor och komma ifrån just den jargongen skulle det vara bra att småningom byta ut skämten mot någon annan sorts jargong, konstaterar Strandvall.

Även Mathias Lindström som spelar för åbolaget FC Inter, berättar att skämtena i omklädningsrummet är ganska råa och ingen kan gå helt säkert, speciellt olika minoritetsgrupper ligger risigt till.

- Men det är inte illa menat och det är väldigt viktigt att om någon känner sig sårad att den vågar säga till och sätta stopp för skämten, säger Lindström som berättar att det har hänt att det funnits utlänningar med i laget som sagt till att vissa skämt helt enkelt gått får långt och då har de slutat.

Både Strandvall och Lindström är överens om att det inte ska finnas någon som helst konflikt i att vara homosexuell och toppidrottare och båda två hoppas att dylika besked inte ens ska nå över nyhetströskeln i framtiden.

Mer om ämnet på Yle Arenan