Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Babypeng satte fart på barnafödandet

Från 2014
Uppdaterad 10.01.2014 08:55.
Jaana Salo med dottern Nellie i knät
Bildtext Jaana Salo med dottern Nellie i knät
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Den babypeng som Lestijärvi kommun införde för ett år sedan verkar ha satt fart på barnafödandet. Kommunen lovade 10.000 euro åt nya Lestijärvibebisar och så här många barn har inte fötts sedan mitten av 1990-talet.

Totalt föddes 14 barn under 2013 i Lestijärvi. Nu i januari betalar kommunen ut första raten på 1000 euro åt varje barn.

Så här många Lestijärvibarn senast för 20 år sen

Programmet är inte längre tillgängligt

Trebarnsmamma Jaana Salo tror inte att babypengen är avgörande, men trevligt är det ju i alla fall.

- Det var inte babypengen som skapade vår Nellie, men visst var det ju en trevlig överraskning. Babypengen kan vara en puff framåt för de som ändå har tänkt skaffa barn i något skede, tror Jaana Salo.

Kerttu blev väckarklocka

Lilla Nellie är nu ett halvt år och om familjen bor kvar tills hon är tio år kommer hon att ha kvitterat ut 10.000 euro av Lestijärvi kommun. Det var en annan babyflicka, Kerttu, som öppnade ögonen på beslutsfattarna i Lestijärvi.

Esko Ahonen
Bildtext Esko Ahonen
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Hon var det enda barnet som föddes här 2012, säger kommundirektör Esko Ahonen.

I slutet av det året beslöt ett enhälligt fullmäktige att införa babypengen. Enligt kommundirektör Esko Ahonen har tillägget gett Lestijärvi otroligt mycket positiv publicitet. Senast för någon vecka sen hörde Wall Street Journal av sig och ville ha en intervju.

- Men framförallt tycks det ha minskat utflyttningen och dessutom ökat inflyttningen i någon mån, säger Ahonen.

Också inför det här året ser det okej ut. Redan nu vet man att åtminstone fyra barn är på väg.

I familjen Salo ska pengarna ska gå direkt in på barnens konto.

- Föräldrarna kommer inte att röra de här pengarna, det blir en bra grund att bygga på eller kanske betala körkortet med sen, säger Salo.

Lestijärvi har i dag drygt 800 invånare och har kämpat med avfolkning i flera år. Senast så här många barn föddes under samma år var veterligen 1995 då 15 barn föddes i kommunen. Enligt hälsovårdare Inkeri Jussila har babypengen gjort att några familjer flyttat till kommunen.

- Det är något fall då de har valt Lestijärvi framom (grannkommunen) Toholampi. Och så en barnfamilj som flyttade in, men det berodde kanske mest på att de hittade ett passande hus, säger Jussila.

Babytillägget kommer att betalas ut åt barn som föds fram till slutet av 2016.