Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kostnadsökningen av västmetron ska utredas

Från 2014
Bygge av metrostation
Bildtext Direktionen för HST vill nu veta varför västmetron blir så mycket dyrare än planerat.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

En utredning om exakt vad kostnadsökningen av västmetro-bygget beror på ska nu göras.

Direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) beslöt i går torsdag att återremittera frågan om att bevilja mer pengar till bygget. I samband med återremitteringen krävde direktionen att alla förändringar och allt tilläggsarbete ska specificeras och där ska också framgå när beslutet om arbetet har fattats. Det var Kari Kälviä (Gröna) som föreslog en återremittering.

Direktionen efterlyser också exakta summor när det gäller kostnadsriskerna. I den nuvarande beredningen står enbart att riskerna hänger samman med övervakningen och att tidtabellen inte håller, men några exakta summor framkommer inte.

Direktionen möts följande gång den 23 januari.

Kostar snart en miljard

Kostnaden för hela västmetro-bygget ser nu ut att bli 976 miljoner euro. HST skulle på sitt möte i går ta ställning till Helsingfors andel av kostnadsökningen, som beräknats vara åtminstone 33 miljoner euro. Men HST reserverar sig dessutom med att ökningen kan komma att bli upp till 10 miljoner mer än det, eller 43 miljoner euro.

Sammanlagt betalar Helsingfors 278 miljoner för projektet.Helsingfors och Esbo har kommit överens om att Esbo står för 72 procent av kostnaderna medan Helsingfors står för 28 procent.

Västmetron ska stå färdig i slutet av 2015, men på grund av problem med automatiseringen av de gamla metrotågen kan starten komma att uppskjutas.

Läs också:

Västmetro vd: Prislappen för metron till Stensvik stämmer
Västmetron närmar sig miljardsumma
Goda nyheter för Esbo: Staten prioriterar Västmetron
Västmetron kan försenas med ett halvt år
HST: Automatiseringen av metron kan försnabbas