Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

SDP kräver att Guggenheim behandlas i fullmäktige

Från 2014
Uppdaterad 10.01.2014 10:06.
Osku pajamäki
Bildtext SDP:s stadsstyrelsegrupp med Osku Pajamäki i spetsen vill att tomtreserveringen för ett Guggenhemmuseum avgörs i fullmäktige.
Bild: osku.net

SDP:s stadsstyrelsegrupp i Helsingfors kräver nu att tomtreserveringen av ett Guggenheimmuseum inte slås fast i stadsstyrelsen på måndag. Gruppen vill att ärendet därefter går till fullmäktige.

Enligt gruppen verkar beslutet nu fattas med bristfälliga uppgifter. Enligt SDP förutsätter det demokratiska beslutsfattandet att ärendet också behandlas i stadsfullmäktige förrän ett beslut om en arkitekttävling fattas.

Enligt SDP:s ledamöter skulle time-outen som det här innebär göra att politikerna får en mer konkret bild av vad beslutet betyder. SDP:s stadsstyrelsegrupp kommer att föreslå att tomtreserveringen behandlas i fullmäktige på stadsstyrelsens möte på måndag. Partiet motsätter sig tomtreserveringen.

Stadsstyrelsen ska på måndag fatta beslut om en tomt vid Södra kajen kan reserveras för ett Guggenheimmuseum medan arkitekttävlingen pågår. Beslutet innebär ändå inte formellt att staden säger ja till byggandet av ett museum, utan enbart att tomten inte reserveras för någonting annat medan arkitekttävlingen pågår.

Stadsstyrelsen antas säga ja till tomtreserveringen på måndag. Samlingspartiet, De gröna och SFP är för medan SDP, VF och Sannf motsätter sig. Ärendet bordlades av stadsstyrelsen i tisdags. Fastighetsnämnden röstade i mitten av december nej till att reservera tomten vid Södra kajen för ett Guggenheimmuseum.

Läs också:

Professor om Guggenheim: Skärp er, politiker!
SDP tror inte på Guggenheimplaner
De grönas Kousa jävar sig i Guggenheim-omröstning
Guggenheim ser ut att få tomten i Södra kajen
Guggenheim fick nej i fastighetsnämnden