Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Havets lejon ska helst dödas

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.
Drakfisk (Lionfish)
Bildtext En drakfisk i Röda Havet, Marsa Alam, Egypten
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Den är vacker. Och den är tacksam att fotografera. Bland dykare talar man allmänt om Lionfish. Namnet kommer från de vackra fenorna och fenstrålarna som står ut åt sidorna och som över ryggen bildar en man som för tankarna till lejonets.

Drakfisk (Lionfish)
Bildtext De här drakfiskarna håller till i Marsa Alam, söder om Port Ghalib i Egypten
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Nu slår man larm i USA! Drakfisken (Pterois volitans) också kallad "röd drakfisk" eller "röd vingsimpa" har formligen invaderat östkusten. I den mån att flera olika projekt nu går ut på att lära dykare och andra att döda och äta den. Den är en delikatess sägs det. Med vitt prima kött. Men först ska du döda den och rensa den. Utan att sticka dig på de giftiga taggarna längst ut på fenstrålarna.

Alla sätt är bra på något sätt

En firma i Florida har gjort en slant på att utveckla och plocka ihop ett paket med vad som behövs för att döda och rensa just drakfisk. Paketet innehåller till exempel ett spjut med vilket du spetsar fisken utan risk att sticka dig på de giftiga taggarna.

I Florida och Bahamas arrangeras också "Lionfish derbys"! Dykarlag tävlar om vilket lag som under ett dyk dödar mest drakfisk. Det vinnande laget kvitterar ut kring 3000 dollar i prispengar. Gissa om det lockar folk!?
Lionfish derby!

I Honduras har man försökt träna upp hajar och lära dem att fånga och äta drakfisk. Jag har inte sett rapporter om att man har lyckats.

Drakfisk (Lionfish)
Bildtext Drakfisk vid ett rev i Sharm el Sheik.
Bild: Yle/ Patrik Rosström

En organisation som heter "The Reef Environmental Education Foundation" REEF har gjort en kokbok och försöker övertyga restaurangägare och kockar om det förträffliga med att ha Lionfish på menyn. Mottot är "Eat 'em to beat 'em!"
Tillred Lionfish

Och det här är bara några få plock bland kloka och mindre kloka sätt att försöka få bukt med vad en del talar om som havets ogräs. En marinekologisk katastrof kan snart stå för dörren säger andra.

Snabb invasion

Drakfiskinvasionen av amerikanska östkusten ner genom karibien och mexikanska bukten hela vägen till Venezuela har gått snabbt. På 80-talet fanns inte drakfisken i de här vattnen överhuvudtaget. En teori är att fisken introducerades i Atlanten 1992 när orkanen Andrew skadade ett akvarium i Florida. Akvariet sprack och ett knappt tiotal drakfiskar kom ut i havet. På endast 20 år har den nu spridit sig och finns i massor överallt.

I de här vattnen är drakfisken alltså en invasiv art. Den är också himla glupsk och därtill otroligt snabb och pigg på att föröka sig. Dessutom har den sällsynt få naturliga fiender.

Själv har jag tills nu varit lyckligt ovetande om hur illa omtyckt drakfisken är i den här delen av världen. Under så gott som alla dyk vid rev i Röda Havet har jag sett och simmat med Drakfiskar. Och njutit av det. Kanske det är dags att vässa filekniven och börja njuta också av drakfile?

Sportdykning med Patte Rosström