Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska Urpilainen utmanas?

Från 2014
Uppdaterad 10.01.2014 20:24.

Ska Urpilainen utmanas som ordförande? Ja, om man får tro de socialdemokratiska påverkare som vi har talat med. Men medan Thomas Wallgren ger Urpilainen kritik för den politik som SDP för i regeringen, anser Marianne Laxén att Urpilainen får oförtjänt mycket kritik som kvinnlig ordförande och minister.

- För det första anser jag att media går hårdare åt henne än vad de gjorde gentemot Katainen, när han var finansminister. Han gjorde inte bättre ifrån sig än vad Urpilainen har gjort. Hon har haft ett otroligt svårt arbete att jobba med EU-frågorna och det har hon gjort bra. Det har hon aldrig fått "credits" för. Hon blir också mera granskad av partimedlemmarna än en manlig ordförande. Hon får inte den back-up som hon borde ha fått. Jag tror att hon känner sig ganska ensam, säger Marianne Laxén, numera pensionär med lång erfarenhet inom socialdemokraterna.

Bildtext Thomas Wallgren
Bild: Yle

Thomas Wallgren, fullmäktigeledamot för Sdp i Helsingfors, anser att kritiken inte beror på kön.

- Det är mera politikens innehåll som är föremål för kritik. Särskilt beslutet att sänka samfundsskatten i början av 2013 och att skära så skarpt i den kommunala välfärden, säger Wallgren.

Socialdemokraterna väljer ny ordförande i sommar. Enligt uppgifter till Yle nyheter igår ger bara tre av tretton distrikt sitt uttalade stöd till sittande ordföranden Jutta Urpilainen. Det finns inga officiella motkandidater ännu, men enligt tidningsuppgifter kommer Antti Rinne, som är ordföranden för fackförbundet Pro, att ställa upp.

- Det är bra med utmaning - att det händer något i politiken. Och det är särskilt viktigt nu när Jutta Urpilainen har valt väg. Hon har valt en politik som ligger närmare Samlingspartiets än man kunde vänta sig för två år sedan, säger Wallgren.

"Manligt alternativ till samma politik"

Laxén anser att det är positivt med en kamp om ordförandeposten, men frågar sig om Rinne är ett tillräckligt alternativ.

- Det är ett manligt alternativ till ungefär samma politik. Jag tror knappast att han skulle göra så hemskt mycket annorlunda som finansminister i den här regeringen än vad Urpilainen har gjort.

Bildtext Marianne Laxén
Bild: Yle/Karin Filén

För två år sedan försökte Rinne som överraskningsnamn knipa en viceordförandepost i partiet, men blev näst sist av sju kandidater. Som ordförande för Pro har han uppfattats som rättfram och i viss mån kompromisslös, och som en en god talesman för de lägre betalda tjänstemännen.

- Han har gjort bra ifrån sig som ordförande för Pro. Han har till och med talat för en höjning av kvinnornas löner, säger Laxén.

- Jag tycker att den kamp, som Antti Rinne är bra på, är att föra är kampen för de lågavlönade i samhället - deras trygghet. Och det finns ett stort behov av starka profiler som för den kampen. Men det finns mycket som jag inte vet om honom - vad han säger om ekologi, feminism och global rättvisa. På den punkten är han för mig ett oskrivet blad, säger Wallgren.

Antti Rinne har lovat meddela i februari om han ställer sig till förfogande i ordförandevalet på SDP:s kongress i sommar.

Diskussion om artikeln