Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles och FNB:s nyheter anses pålitligast

Från 2014
Uppdaterad 11.01.2014 16:31.
Bild av en tom tv-nyhetsstudio.
Bildtext Yle Nyheternas tv-studio.
Bild: Yle

Yles tv-nyheter är pålitliga, anser 87 procent av finländarna. Siffran för Yles radionyheter är 84 procent och för FNB:s del 85 procent.

Kommunalbranschens utvecklingsfond har undersökt medborgarnas förtroende för olika mediers rapportering. Sammanlagt utvärderades elva olika nyhetsförmedlare. Undersökningen utfördes av TNS Gallup Oy.

En klar majoritet av finländarna ansåg också att MTV (74 procent) och Helsingin Sanomat (66 procent) har pålitliga nyheter medan 58 procent av finländarna anser att Kauppalehti har pålitliga nyheter.

Då man ser på förtroendet för de största landskapstidningarna, ser man att förtroendet på vissa håll ligger närmare 80 procent. 78 procent av dem som bor i huvudstadsregionen anser att Helsingin Sanomats rapportering är pålitlig, i Birkaland anser 77 procent att Aamulehti är en pålitlig tidning och i Egentliga Finland är förtroendet för Turun Sanomat 79 procent. I norra Österbotten har 79 procent av befolkningen förtroende för tidningen Kaleva.

Förtroendet för kvällstidningarna lågt

Finländarna har lägst förtroende för kvällstidningarnas rapportering. Undersäkningen visar att 18 procent litar på Ilta-Sanomats rapportering och 16 procent har förtroende för Iltalehtis rapportering. Vidare anser 43 procent att tidningarna varken är pålitliga eller opålitliga. Också de som regelbundet läser kvällstidningar är av den här åsikten.

Den egna stadens/kommunens nyhetsrapportering är pålitlig, tycker 55 procent av finländarna. Förtroendet för den lokala tidningens rapportering blir större ju mindre kommunen är. I landsbygdsaktiga kommuner upplevs den lokala tidningens rapportering som lika pålitlig som landskapets största tidning.

Då man granskar partitillhörigheten ser man att förtroendet för Yle, FNB och lokaltidningarna är störst bland SDP:s anhängare. Förtroendet för MTV:s nyheter var störst bland De gröna och förtroendet för Helsingin Sanomats rapportering var störst bland Samlingspartiets anhängare.

Förtroendet för Kauppalehti, Maaseudun tulevaisuus och landskapens största tidningar är störst bland Centerns anhängare. Förtroendet för Iltasanomat och Iltalehti är lite större bland Sannfinländarnas anhängare än bland andra partiers anhängare.

Undersökningen utfördes av KAKS – Kommunalbranschens utvecklingsfond (Kunnallisalan kehittämissäätiö) och gjordes i december 2013. I undersökningen intervjuades 1 079 finländare i åldern 18-75 år. Felmarginalen är tre procentenheter i vardera riktningen. Undersökningen utfördes av TNS Gallup Oy.

Diskussion om artikeln