Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upplopp i Kiev - tidigare inrikesministern skadad

Från 2014
Uppdaterad 11.01.2014 17:10.
3 min

Flera personer skadades i upplopp i Ukrainas huvudstad Kiev på fredagskvällen. Bland de skadade finns landets förra inrikesminister.

Våldsamheterna bröt ut efter att tre nationalistiska oppositionsaktivister dömdes till sex års fängelse för terrorism och en folkmassa protesterade utanför domstolslokalen.

Poliser och demonstranter misshandlade varandra och i kalabaliken skadades den förra inrikesministern Jurij Lutsenko, som numera är oppositionsaktivist.

De dömda aktivisterna tillhör en nationalistisk ytterhögerorganisation och fälldes för att ha försökt spränga en staty av Sovjetunionens grundare Vladimir Lenin. Ytterhögern har spelat en aktiv roll i den EU-vänliga folkrörelsen, enligt BBC.

Det har förekommit regeringsfientliga demonstrationer i Kiev så gott som dagligen sedan november, då president Viktor Janukovytj plötsligt vägrade underteckna ett samarbetsavtal med EU.

Det skedde efter påtryckningar från Ryssland. Efter att ha förkastat handelsavtalet med EU reste Janukovytj till Ryssland och ingick ett avtal med president Vladimir Putin i stället. Därefter sänkte Ryssland priset på den gas som Ukraina köper av Ryssland.

De EU-vänliga demonstranterna i Kiev anser att Janukovytj vänt bort Ukraina från västvärlden och permanentat landet i Rysslands intressesfär.