Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Gör det du tror du inte kan"

Från 2014
Uppdaterad 11.01.2014 15:39.
Laura Airaksinen

Laura Airaksinen var mitt inne i en strålande journalistkarriär och hade allt en ung kvinna kunde önska sig. Något var det dock som skavde och 2006 sade hon upp sig från sin fasta anställning för att istället satsa på en artistkarriär som bl.a. innebar att flytta till New York och studera musik. Vad var det riktigt som hände?

- Det var någon typ av trettioårskris. Ända sedan jag var fem år hade jag nog vetat att jag innerst inne skulle vilja sjunga men jag hade aldrig riktigt vågat berätta det för någon och ännu mindre hade jag mod att verkligen ställa mig upp på en scen, musik var något som jag sysslade med i grupp eller för mig själv. I 25-årsåldern började jag sjunga på demon och så småningom växte tanken fram att livet är för kort för att vara rädd.

Programmet är inte längre tillgängligt

Laura funderade både länge och väl på om hon verkligen skulle våga säga upp sig, både av ekonomiska orsaker men främst av sociala.

- Jag njöt av mitt jobb men att arbeta med morgonradio sög musten ur mig och i något skede kände jag att jag helt enkelt inte orkar längre. Det som oroade mig mest var förlusten av det sociala sammanhanget och vad som skulle hända med alla de vänner och relationer jag skapat på arbetsplatsen. Eftersom jag tidigare levt på studiebidrag tänkte jag att det inte kan vara omöjligt att leva på blygsam inkomst även i äldre ålder.

- Jag hade en flummig period där jag var inne på olika självhjälpsteorier. Jag trodde på att saker och ting sker av en orsak och letade efter tecken i olika saker. En dag såg jag en mening som stod skriven på min kompis rock: "Do the thing you think you can not do." och jag tänkte att var ett sign och sedan då jag gick till mitt arbetsrum föll blicken på Eva Dahlgrens skiva "Äventyr" och då insåg jag att det nog är dags för ett sådant nu.

Efter att ha jobbat med eget material och exktraknäckt som lärare i några år bestämde sig Laura för att förverkliga en annan livslång dröm, hon tog ut alla sina sparade pengar och flyttade till New York. Vistelsen där var planerad att räcka i en månad men förlängdes till ett halvt år.

- Jag brukade sitta på en jazzbar som fanns på samma gata där jag bodde och låta mig inspireras av alla musiker som kom in och spelade. För att överleva jobbade jag extra med att sköta barn och ta andra ströjobb. Det var en fantastisk tid, det kändes som att leva i en film.

Under alla dessa år har Laura skrivit musik och resultatet finns nu i debutalbumet "Ilman suuntia" som gavs ut i november 2013. Vad skulle Laura vilja säga till alla dem som själva sitter och funderar på att byta riktning i livet.

- Det har ju varit lätt för mig jämfört med dem som har familj, jag kan bara åka iväg. Jag vill poängtera att man ju faktiskt inte måste göra något drastiskt för att vara modig. Om man trivs med sitt trygga liv är det ju det bästa. Men om man har någonting som man drömmer om så får man inte låta rädslan vara orsaken till att man säger nej. Jag tror att livet bär. Skyddsnätet uppenbarar sig alltid om man faller.

Laura Airaksinen gästade Lördax 11 januari. Intervjun i sin helhet finns på arenan.yle.fi.

Mer om ämnet på Yle Arenan