Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

17 bostadsbolag blir ett enda bolag i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 09:50.
Masken i Jakobstad.
Bildtext Masken kan snart rivas.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Fastighetsbolaget Ebba inledde verksamheten i Jakobstad vid årsskiftet. Åratal av diskussioner har föregått beslutet. Bolaget samlar alla 17 kommunala bostadsbolag under en hatt, enda undantaget är studentboendet Bodgärdet som är i skuldsanering.

Sjutton bostadsbolag ingår i det nya fastighetsbolaget Ebba. Det nya fastighetsbolaget leds av en politiskt tillsatt styrelse med Ove Sjölund (SFP) som styrelseordförande. Styrelsen sökte efter en vd för bolaget under fjolåret men fastnade slutligen för en modell där disponentföretaget Realia efter anbudsförfarande sköter allt från vd-uppgifter till disponentskap och bokföring. Avtalet är tvåårigt med ett optionsår.

Kommunala bostadsbolag bildadet nytt bolag

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det gällde att bygga upp en organisation i ganska snabb takt. Det var därför bättre att anlita ett bolag med en färdig organisation och att starta upp allt på en gång, säger fastighetsbolaget Ebbas styrelseordförande, Ove Sjölund.

Masken och Jakolosa kan rivas

Det kommunala bostadsbeståndet i Jakobstad är stort men illa skött. Det finns mellan 600 och 700 lägenheter men långtifrån alla är ens i ett sånt skick att det går hyra ut dem. Åtminstone två stora fastigheter kommer kanske att rivas, det gäller Jakolosa Fastighets AB och bostadsandelslaget Masken.

- I Jakolosafallet måste vi göra någonting, huset körs på lågtemperatur och är helt tomt. I fallet Masken måste också strategiska beslut göras, säger Ove Sjölund.

Bostadsbolagen har 13,5 miljoner euro i lån

De kommunala bostadsbolagen som ingår i det nya fastighetsbolaget Ebba har sammanlagt 13,5 miljoner euro i lån. Varje kvadratmeter bostadsyta belastas av 400 euro i lån i medeltal. Staden Jakobstad borgar för 2,5 miljoner euro av de här lånen. Studieboendet Bodgärdet är i skuldsanering.

-Tanken med fastighetsbolaget Ebba är få en större helhet och samtidigt mera spelrum för att göra renoveringar och att göra strategiska beslut och då belastas inte enskilda bolag på samma sätt konstaterar Ove Sjölund.

Under fjolåret såldes fastigheten Fregatten som byggdes på bostadsmässområdet från 1994, Fregatten hade 22 lägenheter. Renovering har också inletts på ett av bättre kommunala objekten, ett sjuvåningshus på Kråkholmsvägen med 49 bostäder.