Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnläkemedel en utmaning för sjukhus och läkemedelstillverkare

Från 2014
Uppdaterad 12.01.2014 16:29.
Bildtext Läkemedel för vuxna kan vara giftiga för små patienter.
Bild: Yle

Det råder brist på läkemedel för barn. Därför tillverkar sjukhusapoteken egna preparat för att kunna möta små patienters behov. Men processen är inte riskfri. Barn är känsliga för tillsatsämnen och därför är kraven på säkra metoder för att dosera rätt mängd av läkemedlet ännu större.

En slarvig skakning av läkemedlet kan leda till att barnet får fel dos av läkemedlet. Det kan handla om tiotals procentenheter.

Minna Helin-Tanninen, provisor på Kuopios universitetssjukhus, har undersökt de olika doseringsmetoderna. Där tillverkas var tionde läkemedel för barn i sjukhusapoteket,oftast med läkemedel för vuxna som bas.

Paula Rytilä, medicinsk direktör på läkemedelsföretaget Orion, ser inga större problem med läkemedel som blandas på sjukhus.

- Många sjukhusapotek har mycket erfarenhet av att blanda läkemedel för barn. Eftersom läkemedlen oftast används omedelbart krävs inte samma hållbarhet som för läkemedel som intas hemma.

Rytilä hoppas på att läkarna och läkemedelsföretagen samarbetar med att utveckla specifika läkemedel för barn. Det kan snart bli verklighet tack vare den europeiska förordningen om barnläkemedel från 2007.

- Enligt den måste alla nya läkemedel också undersökas på barn. Man ska göra kliniska studier i olika åldersgrupper, men också utveckla lämpliga doseringsformer för barn, säger Rytilä.

Sjuka barn är ingen guldgruva för läkemedelsindustrin

Läkemedelsindustrin kritiseras för bristen på barnläkemedel eftersom industrin hellre vill ha mer ekonomiskt lönsamma produkter, men det är inte hela sanningen. Barnpatienter är en liten kundgrupp med olika behov. Prematurer på ett halvt kilogram medicineras inte lika som tonåringar. Dessutom är utvecklingsprocessen krångligare när det gäller sjuka barn.

- Det finns etiska frågor och det tar längre tid både att rekrytera patienter och att utföra studier. Men visst finns det också ekonomiska skäl, medger Rytilä.

Dessutom finns det redan barnläkemedel som botar vanliga sjukdomar. Enligt Rytilä ska de bli fler.

- Om läkemedelsindustrin utvecklar nya barnläkemedel får de sex månader längre patent. Det kan sporra utvecklandet av specifika barnläkemedel. Men det får vi vänta på eftersom det tar tio till femton år att utveckla nya läkemedel.

Tillsatsämnen vållar ofta problem

För tillfället skiljer sig barnläkemedlen mycket mellan olika sjukhus. Det är ofta tillsatsämnen som gör det svårt att välja metod. De kan göra läkemedelsdosen för massiv, vara slarvigt framställda eller till och med vara giftiga för barn.

Metoder som kräver få tillsatsämnen lämpar sig därför bäst för barnpatienter. Medicin i flytande form ska intas direkt genom munnen, eller genom sondmatning. För fasta läkemedel är den säkraste formen små kapslar som går att öppna.