Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö vill stärka försvarssamarbete med Sverige

Från 2014
Uppdaterad 12.01.2014 21:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Niinistö och Reinfeldt diskuterade försvarsfrågor - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

President Sauli Niinistö vill öka det försvarsindustriella samarbetet mellan Sverige och Finland. Niinistö höll i dag ett tal på rikskonferensen Folk och Försvar som inleddes på söndagen i Sälen i Sverige.

- Det försvarspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland kan och bör stärkas, sade Niinistö.

Eftersom varken Finland eller Sverige är med i en försvarsallians vill Niinistö gärna se ett starkt bilateralt försvarssamarbete. Niinistö anser att det är viktigt att marknadsföra Norden som en helhet men han lyfter också fram skillnader mellan länderna.

- Man måste ärligt konstatera att de nordiska ländernas olika grundlösningar sätter gränser för samarbetet, sade han.
Norge är inte medlem i Europeiska unionen, och varken Sverige eller Finland är med i den nordatlantiska försvarsalliansen Nato. Även om Niinistö talar varmt för ett påkostat och modernt försvarssystem ser han inte Natomedlemskap som en nödvändighet.
- Vi planerar inte att ansöka om Natomedlemskap även om det förblir en möjlighet när det gäller våra lösningar, sade han.

Hur Finland och Sverige ska förhålla sig till Rysslands utveckling fick en stor roll i Niinistös tal. Andra ämnen var globaliseringens utmaningar och cyberhot, men också hur Finland och Sverige gemensamt ska kunna främja mänskliga rättigheter och demokrati.

Säkerhetspolitiken en stor valfråga i Sverige

Säkerhetspolitiken ser ut att bli en stor valfråga i Sverige, och därför har årets försvarskonferens i Sälen lockat många deltagare.

Sverige har skurit ner sitt försvar länge, och har bland annat avskaffat värnpliktsarmén som gammaldags. Nu börjar följderna synas i form av ”en-veckas-försvaret”, och somliga menar till och med att nedskärningarna är ett led i kampanjen för att få Sverige in i Nato.

Men folket vill inte ha Nato och det måste också den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt (m) nöja sig med.
- Men nedskärningarna finns det en politisk enighet om, sade statsministern.
Han har inte i en enda förhandling haft svårigheter med de övriga politiska partierna om minskade anslag för försvaret.
- Politik är det som sägs i förhandlingarna, inte i valdebatter.

Sauli Niinistö huvudgäst

Sälenkonferensens utländska huvudgäst är i år president Sauli Niinistö.

Länge har försvarspolitikerna prisat det nordiska samarbetet. Men den finländska presidenten ville ärligt konstatera att det finns ett tak för hur mycket man kan samarbeta i Norden.

Detta på grund av de nordiska ländernas olika grundlösningar om medlemskap i Nato.

Diskussion om artikeln