Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Byggboom vid Varvsstranden i Åbo

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2014 05:37.
varvsstranden
Bildtext Byggarbetet vid Varvsstranden fortsätter hela vintern och kommunaltekniken i området väntas bli färdig i juli.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Bygget vid Varvsstranden i Åbo pågår för fullt och en del har redan flyttat in i det nya bostadsområdet som ligger mittemot Åbo slott bara några meter från Aura å.

Bostadsområdet, som ägs av Wärtsilä, har byggrätt för 20 höghus och planen är att totalt 600 nya bostäder ska byggas på området. Företagen Skanska, Lemminkäinen, SRV och Sato deltar i byggandet.

Skanskas första hus vid Varvsstranden blev färdigt i september och hus nummer två och tre beräknas vara klara i februari.

Enligt Skanskas utvecklingschef Jari Martinmäki råder det en stor efterfrågan på de här nya bostadsrätterna.

- Eftersom de här nya bostäderna ligger precis vid Aura å och dessutom nära centrum är de populära. Det fina landskapet och att varje lägenhet också har utsikt över ån gör att många vill flytta hit.

Programmet är inte längre tillgängligt
Det byggs för fullt vid Varvsstranden i Åbo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Hittills har "treorna" varit populärast bland kunderna och så här långt är en typisk kund av en lägenhet vid Varvsstranden ett par i medelåldern och kommer från Åbo eller någon av de närliggande kommunerna.

Höga kostnader leder till dyra lägenheter

Bildtext Åbo stads Kimmo Pesu på plats vid Varvsstranden.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Tittar man på just Skanskas bostadsrätter börjar priserna för en lägenhet på 35-84,5 m² på 170 800 €. För en större lägenhet vid Varvsstranden, det vill säga mellan 89,5 - 116.5 m², ligger utgångspriset just nu på 450 400 €.

Jari Martinmäki håller med om att det inte direkt handlar om billiga bostäder, men han är också tydlig med varför just de här lägenheterna kostar en hel del.

- Visst är priserna höga, men kostnaderna har också varit höga, inte minst all infrastruktur inklusive den nya tunneln under Korpolaisbacken.

Åbo stad står för infrastrukturen

Bildtext Åbo stad påpekar att den nya tunneln under Korpolaisbacken är den enda vägen för bilister att ta sig till Varvsstranden i fortsättningen. Den tillfälliga rutten via Östra Strandgatan stängs med bommar.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Det är alltså byggfirmorna som bygger husen och säljer lägenheterna vid Varvsstranden medan Åbo stad står för infrastrukturen med vägar, vatten och el.

Åbo stads Kimmo Pesu, som övervakar utbyggnaden av infrastrukturen, menar att Varvsstranden kommer att ge Åbo fler nya skattebetalare. Dessutom kommer det fina området i sig enligt Pesu också att dra till sig ännu mer uppmärksamhet när stadens insats i området väl är klar i sommar.

Tunneln till Varvsstranden är klar

Tunneln under Korpolaisbacken som förenar Stålarmsgatan med det nya bostadsområdet Varvsstranden öppnades nyligen för trafik och samtidigt kopplade Åbo stad också på trafikljusen i korsningen av Stålarmsgatan och Unionsgatan.

Mer information kring ombyggnaden av Wärtsiläs tidigare varvsområde till bostadsområdet Varvsstranden hittar du på Wärtsilä Fastigheters webbplats.