Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paracetamol kan vara farligt för spädbarn

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 14:49.
Spädbarnsfötter i en spjälsäng
Bild: vierdrie/stock.xchng

Paracetamol är ett gammalt och allmänt använt läkemedel som i Finland rekommenderas under graviditeten och under amningen. En ny svensk forskning visar ändå att värkmedicinen paracetamol kan störa hjärnans utveckling hos spädbarn.
Det är forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala som rapporterar det här.

Paracetamol är den näst vanligaste värkmedicinen i Finland. Försök på möss har visat att paracetamol påverkar hjärnan så att mössen fick svårare att anpassa sig till nya miljöer, och lära sig nya saker.

Enligt forskarna kan det vara skäl för gravida att begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten - och vara restriktiv med att ge paracetamol till spädbarn.

Enligt Hannu Rautio som är professor i farmakologi vid Östra Finlands universitet, ska man ändå akta sig för att dra för långt gående slutsatser, eftersom försöken bara har gjorts på möss och paracetamol anses vara ett bra läkemedel i många fall. Rautio medger ändå att paracetamolets inverkan på hjärnfunktionen har undersökts väldigt lite.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, rekommenderar paracetamol som värkmedicin gravida och dem som ammar. Fimea har inte ännu kommenterat de nya resultaten från svenska forskningen.

Det är Uppsala Nya Tidning som skriver om det här. Studien har publicerats i facktidskriften Toxicological Sciences.

Diskussion om artikeln