Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dags för en uppdatering av musikprofilen

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:06.
Skärmdump av Radio X3Ms spellista
Bild: Yle

Då jag för tre år sedan började som musikchef på Radio X3M så var det första jag gjorde att planera en rejäl omändring av kanalens musikprofil. Vi spelade dels för lite musik och då vi gjorde det så var det inte nödvändigtvis rätt låtar - väldigt mycket nytt och samtidigt okända låtar. Det var ganska tungt att lyssna på kanalen, i och med det faktum att spelas det för många obekanta låtar på raken så tröttnar huvudet hos lyssnare.

Så, i mitten av mars 2011 togs den nya profilen i bruk, vars motto var, och ännu idag är, igenkänningsfaktor. Varannan låt som spelas skulle vara en som så många som möjligt hade hört förut. För att uppnå det kastade vi ut alla "underligheter" och började gå igenom hitlistor från 1990 - 2011. Var en låt en hit, som helst kunde anses vara en mainstream-klassiker, som ännu hade ett sound som fungerade i förhållande till dagens produktion (tro mig, speciellt i början av 2000-talet lät allting rätt grötigt), som ännu kunde kännas ens lite relevant, så fick den en chans. Allt annat skippades. Med ganska hård hand. Vi (Joonas, min högra hand som gör listorna i praktiken, och jag) kollade noggrant vilka "gamla låtar" de andra kanalerna spelar, vad som spelas på Spotify och vad som inte gör det, soundtrack till populära spel och filmer, för att hitta så rätt som möjligt. Bekanta låtar, men inte sönderspelade, som gör det lättare för lyssnaren att ta in all ny musik som spelas, men som också bjuder på överraskningar typ: oj, det var länge sedan jag hört den här.

Vi gjorde om reglerna för hur ofta låtar får spelas, justerade efter behov, och höll hårt efter hur allting blev i praktiken. De gamla låtarna spelades antingen max 3ggr / vecka eller så max 1g /månad. Nu, snart tre år senare, är det dags för en uppdatering.

Målet den här gången är föryngring. Under det senaste året har jag stundvis tyckt att vissa låtar känns lite gamla, inaktuella, som att vi spelat dem alldeles tillräckligt de 10 senaste åren. Tanken mognade under sommaren, och blev väldigt konkret då vi sände live en hel vecka från Kampen i hjärtat av Helsingfors; vissa låtar gjorde att det inte kändes som att det var en kanal för en yngre publik som var på plats & ställe. Så i december tog Joonas & jag på oss handskarna och började än en gång städa i musikdatabasen och gjorde förändringar som passande träder i kraft idag då kanalens schema går igenom några förändringar.

Så vad är annorlunda idag?
Vi fortsätter med tanken att varannan låt ska vara en så kallad "gammal" låt. Däremot är de gamla låtarna nu aningen yngre än tidigare. Bortplockat blev en hel del -90:tals låtar och äldre, Bon Jovi och Robbie Williams också några exempel på artister som Vega får ta hand om. Nu kan man ju inte göra de här valen baserat ett bästföre datum, men speciellt poplåtar som börjar ha 10-15 år på nacken lider av att de låter omoderna i förhållande till dagens låtar. Sådär när de kommer i ett radioflöde i alla fall. De gamla låtarna är nu indelade i sådana som hörs max 2 ggr / vecka, max 1g/vecka och max 1g / månad. Sammanlagt handlar det om ett urval på ca.730 olika låtar. Med tiden kommer en del av dem att bytas ut mot andra.

Vad kommer till de nya låtarna så har vi fler nya låtar som spelas varje vecka, och av dem är det färre som spelas 3ggr per dag men fler som spelas 1-2ggr / dag. Sannolikheten att du hör en låt fler gånger per dag kommer alltså att minska en aning (inte heller de gamla låtarna kommer att spelas lika frekvent). 10 av de ca.230 låtar som hörs max 2/vecka är vikta för nya låtar som varit med länge på listan och som det finns ett litet sug för ännu innan det läggs på paus även om de spelats i mer än ett halvår. De tio låtarna har en egen E-lista.

Många av de gamla låtarna som skippades så kan du nu höra i våra speciallistor i vår senkväll, Rockmåndag - Nittiotalstisdag - Svenskonsdag - Balladtorsdag - Söndagsmys. Av speciallistorna är det Rockmåndag och Nittiotalstisdag som förändras allra mest. Hädanefter kommer Rockmåndag inte bara spela klassiker utan också nya rocklåtar som vi inte plockat in på spellistan men som är såpass bra att det förtjänar en spelning. Nittiotalstisdag bräddas från att bara köra eurodance till att plocka in andra genren från -90:talet. Stora hitlåtar är i alla fall ledordet där. De här listorna fyller vi sakta på efter hand.

Genre-mässigt kommer vi fortsättningsvis att spela såväl rock som pop och hiphop och vad annat som nu kan nästla sig in där emellan. Det här listorna kommer vi frekvent att gå igenom, kanske byta ut endel låtar mot andra, ta in sådana som varit på paus och konstant jobba med. Det som känns aktuellt eller inaktuellt idag kan vara tvärtom imorgon. På tre år hinner trenderna inom musiken svänga en hel del, så det viktigaste enligt mig är att arbetet, funderandet och justerandet aldrig upphör. Det är ju för er lyssnare som vi väljer musiken, så ni får mer än gärna kommentera vad ni tycker. Bäst gör ni det genom att t.ex. höra av er till johan.lindroos(a)yle.fi

Radio X3Ms spellista 13-19.2014

Radio X3Ms spellista i Spotify:

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".