Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors reserverar Guggenheimtomt

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 19:39.
Guggenheimtomten utritad.
Bildtext Tiotals kräver att tomtreservationen vid Södra hamnen inte ska göras.
Bild: Guggenheim Helsingfors

Helsingfors stadsstyrelsen beslöt på måndagen reservera en tomt för ett Guggenheimmuseum i Södra hamnen. Rösterna föll 10-5. Samtidigt ordnas en protestdemonstration mot projektet.

Guggenheimomröstningen

Ja:
Juha Hakola (Saml)
Jasmin Hamid (Gröna)
Arja Karhuvaara (Saml)
Emma Kari (Gröna)
Lasse Männistö (Saml)
Hannu Oskala (Gröna)
Erkki Perälä (Gröna)
Marcus Rantala (SFP)
Tatu Rauhamäki (Saml)
Laura Rissanen (Saml)

Nej:
Jussi Halla-aho (Sannf)
Osku Pajamäki (SDP)
Sirpa Puhakka (VF)
Tarja Tenkula (SDP)
Pilvi Torsti (SDP)

Tiotals har anmält sig till en demonstration mot ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Det är en grupp på Facebook som ordnar demonstrationen utanför stadshuset i kväll samtidigt som stadsstyrelsens möte fortsätter.

Vid mötet krävde Socialdemokraterna att frågan ska behandlas av stadsfullmäktige, men förlorade omröstningen. Stadsstyrelsen hade ärendet på sin föredragningslista redan för en vecka sedan, men då bordlades det.

Enligt stadsstyrelsens beslut på måndagen är tomten nu reserverad för två år och gör det möjligt för Guggenheimstiftelsen att ordna en internationell arkitekttävling om en museibyggnad. Just nu finns en parkeringsplats på tomten.

I Facebook-gruppen som ordnar demonstrationen protesterar man mot tomtreservationen trots att Guggenheim-stiftelsen lovat stå för notan. Motståndarna tror att kostnaderna i slutspelen faller på skattebetalarna.

Beslut om att eventuellt bygga ett museum fattas första sedan tävlingen har avgjorts. Kostnaderna för museet uppskattas till omkring 130 miljoner euro.

Gruppen vädjar dessutom till en opinionsmätning som visar att 75 procent av finländarna motsätter sig ett Guggenheimmuseum som bekostats med skattebetalarnas pengar.

Läs också:
SDP kräver att Guggenheim behandlas i fullmäktige
Professor om Guggenheim: Skärp er politiker