Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sharon vigdes till sista vilan

Från 2014
Ariel Sharons kista bärs fram i Jerusalem
Bild: EPA / Jim Hollander

Israels tidigare premiärminister Ariel Sharon har blivit begravd på sin familjegård i södra Israel. Den kontroversielle premiärministern hedrades under en stor minnesceremoni i Jerusalem tidigare under dagen.

Ariel Sharon begravdes på sin familjegård i södra Israel nära gränsen till Gaza. Sharon lades till sin sista vila bredvid hustrun Lily, som avled år 2000.

Tidigare under dagen hedrades han under en minnesceremoni i Jerusalem. I ceremonin deltog flera prominenta utländska gäster som USA:s vice president Joe Biden och Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair.

Finland och de andra nordiska länderna representerades av sina ambassadörer. I talen som hölls under minnesceremonin prisades Sharon för allt han har gjort för Israel, men kritiserades samtidigt för den förödelse han åstadkom.

Ingen representant från någon av länderna i Mellanöstern deltog i ceremonin. Sharon hade en aktiv roll i fyra av Israels krig och var en hatad man i Arabvärlden. Han avled i lördags efter att ha legat i koma sedan år 2006.