Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålands enspråkighet debatteras

Från 2014
Uppdaterad 14.01.2014 10:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Debatten om Åland och landskapets språkpolitik går get - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det svenska språkets särställning på Åland väcker debatt. Det är Helsingforspolitikern och kolumnisten Mikael Sjövall som har fått fart på debatten både på Åland och på fastlandet. Sjövall hävdade i Hbl att Åland inte borde användas för att göra reklam för Finlands sätt att behandla minoriteter. Ålands enspråkighet är ett stort problem, menar Sjövall.

I den omdebatterade kolumnen i Hbl menade Mikael Sjövall att den finskspråkiga minoriteten på Åland är eftersatt då det inte erbjuds någon hemspråksundervisning och att det inte finns några finskspråkiga daghem eller skolor i landskapet. Laura Vauras flyttade till Åland från Åbo för tjugo år sedan och känner inte igen sig i beskrivningen.

- Jag har finska som modersmål och försöker tala finska med mina barn. Jag ser inga problem med det. Jag har godkänt att Ålandsspråket är svenska och det fungerar fint.

Laura Vauras har inte direkt känt sig diskriminerad, men någon gång har hon fått tillsägelse för att ha talat finska.

- När jag i kafferummet har talat finska med en annan ung tjej som kom hit för tjugo år sedan har man sagt till om att tala svenska. Jag förstår det då det är till ens eget bästa att tala svenska. Däremot har jag haft mycket nytta av finska, säger Laura Vauras.

Enspråkigheten i internationella avtal och i lagen

Knappt fem procent av befolkningen har finska som modersmål och av dem som flyttade till Åland under år 2012 var tretton procent finskspråkiga. Situationen kan vara lite speciell, säger Jouko Kinnunen som är inflyttad och har finska som modersmål.

- Det är speciellt eftersom man har bestämt för länge sedan att territoriet Åland har särskilda språkliga rättigheter att det är svenska som gäller. Det innebär ju att jag som individ och finskspråkig inte har samma rättigheter som annanstans i Finland.

Hur ser du på det?

- Jag önskar och hoppas att det skulle gå bättre att kombinera individens och territoriets rättigheter och att individerna med finska som modersmål skulle ha bättre möjligheter att se till exempelvis att barnen lär sig bra finska.

Finska daghem och skolor i privat regi

Hemspråksundervisning på finska eller andra språk existerar inte på Åland och det finns heller inga sådana planer, säger kansliminister Wille Valve.

- Hela Ålands självstyrelse bygger på Ålandsöverenskommelsen och självstyrelselagen där det står att Åland inte har någon som helst förpliktelse att anordna undervisning på något annat språk än svenska. Men om någon exempelvis vill starta upp ett privat dagis på finska så är det fritt fram.

En anonym insändare hävdade nyligen att man kan bli trakasserad på Ålands centralsjukhus om man talar finska i kafferummet. Men det avvisas av sjukhusledningen.

- Jag känner inte till att det skulle finnas någon grund för det, säger Solveig Carlsson, personalchef vid Ålands Hälso- och Sjukvård. Min privata åsikt är att man får prata det språk man vill i kafferummet, men i vanlig hyfs och pli ingår väl att man talar det språk alla förstår.

Albin Dahlin, Ålands Radio & TV. Bearbetning Caj Rönning