Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Välj yrke med hjärtat - även i framtiden

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 18:48.
En gul taxiskylt på en bil i centrum av Åbo.
Bildtext Om 20 år har taxichaufförerna kanske ersatts av robotar

Näringslivets forskningsanstalt Etla har idag publicerat en rapport enligt vilken en tredjedel av dagens jobb kommer att försvinna under de kommande 20 åren. Datorstyrd teknologi ska ersätta människa i framför allt lågavlönade arbeten utförda av lågutbildad personal.

Visst kommer arbetslivet att förändras i framtiden, det håller Sara Åström, karriärvägledare vid Arcada i Helsingfors, med om.

- Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen av arbetslivet i framtiden. En är den extremt långa livslängden, flera blir väldigt gamla och färre människor ska försörja dem. Andra faktorer är uppkomsten av smarta maskiner. Samspelet mellan människa och robot kommer bli viktigt i framtiden.

Också samarbetsstruktur på arbetsplatser kommer att förändras, tror Åström, det mycket tack vare sociala medier. Mångfald och anpassningsförmåga, de egenskaperna blir allt viktigare för att klara sig i arbetslivet.

I sitt arbete handleder Åström studenter i karriärval, och hur arbetsmarknaden ser ut idag och i framtiden kommer inte sällan på tal. Oftast, menar Åström, stämmer de studerandes ambitioner bra överens med den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden, men ibland kan man behöva vidga sina vyer lite.

- Ibland ser man att studenter har väldigt snäva segment de är intresserade av, och vet jag att det råder stor arbetslöshet inom just den branschen så försöker jag öppna upp lite och diskutera: vilka andra möjligheter finns det med den kompetensbakgrunden studenten har?

Vad ska vi utbilda oss till då?

När man väljer yrke ska man utgå från det intresse man har, anser Åström. Med tanke på utvecklingen i framtiden finns det vissa inriktningar som är mer säkra än andra.

- Tjänstesektorn överlag är en sådan sektor som alltid kommer behöva folk, vårdsektorn i synnerhet. Men om man inte alls har intresse eller läggning för sådant arbete så klarar man kanske inte av det. Man måste utgå från sig själv för att arbetsgivaren också ska vara nöjd.

Försvinner jobben så kommer det nog nya, det tror Åström starkt på.

- Kanske blir de inte lika många, kanske blir det helt andra jobb än vad vi tänker oss idag. Men människan kommer alltid att hitta på sätt att försörja sig på även i framtiden.

Läs också: Etla: en tredjedel av jobben försvinner inom 20 år