Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politikerna ville syna Guggenheimkortet

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 23:12.
Bildtext Hannu Oskala (De gröna) säger att Guggenheimkortet definitivt är värt att syna.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

I dag på måndag bestämde stadsstyrelsen i Helsingfors med rösterna 10 mot 5 att godkänna en tomtreservation för Guggenheim-stiftelsen. De som röstade för säger att de ville syna kortet för att veta vad projektet egentligen ska handla om. De som motsatte sig skulle ha önskat mera information på förhand.

De flesta kunde gå nöjda hem efter stadsstyrelsens sammanträffande i dag. Redan en knapp timme efter att mötet inleddes kom De grönas Hannu Oskala ut från mötesrummet. Ett tiotal journalister flockade i stadshusets aula och Oskala började direkt med att ge kommentarer.

- Jag tycker det var ett bra beslut. Det här binder inte oss till något och kostar dessutom ingenting för staden. Det var definitivt värt att syna kortet. Nu ser vi att det finns ett annat alternativ för tomten än en parkeringsplats, säger Oskala.

Efter en stund öppnas hissens tunga, guldfärgade metalldörrar på nytt. Bakom dem står SFP:s Marcus Rantala. Rantala är till synes nöjd. Beslutet är en seger för staden menar han.

- Staden har mest att vinna på en arkitekttävling, som redan i sig kommer att dra ett stort intresse till Finland. Det är säkert hundratals kanske till och med tusentals arkitekter som kommer att ge sina förslag. Redan det här kommer att öka intresset för vår stad, så jag tror att vi kan få ut en hel del av det, förklarar Rantala ivrigt.

Trots den påtagande entusiasmen säger Rantala att det fortfarande finns flera frågetecken kring projektet.

- Det är bra att vi gjorde beslutet med tomtreserveringen men jag är inte säker på om projektet kommer att ros i hamn i slutändan. Det finns väldigt många frågetecken kring hur man ska få ihop pengarna och jag tror inte att det blir av om inte det kommer ordentligt med privata pengar i det här projektet, säger Rantala.

"Helsingfors går blint mot att godkänna projektet"

En av de fem röster som föll mot en tomtreservering tillhörde SDP:s Osku Pajamäki. Liksom Rantala påpekade att det fortfarande finns många frågetecken kring projektet, tycker Pajamäki att dessa frågetecken skulle ha varit en tillräcklig orsak för att inte godkänna tomtreserveringen.

- Jag tycker det verkar som om Helsingfors stad går blint mot att godkänna projektet utan att det har diskuterats om projektets finansieringsmodell, dess kulturpolitiska innehåll eller hur bestämmanderätten fördelas, säger Pajamäki.

Pajamäki ville inte säga rakt ut att han är besviken på De grönas så kallade kappvändning men en gnutta besvikelse kan man nog läsa mellan raderna.

- Det är logiskt att de som redan från första början ville godkänna projektet på Guggenheim-stiftelsens villkor nu röstade för tomtreservationen. Men för dem som har sett att det finns problem med projektet, ur till exempel en ekonomisk eller en konstpolitisk synvinkel, skulle det ha varit logiskt att dessa problem skulle ha behandlats förrän man går inför en arkitekttävling, konstaterar Pajamäki.

Då det första förslaget röstades ner var det De gröna som avgjorde omröstningen. Det samma hände nu.

- Nu väljer De gröna att föra förslaget vidare trots att det är till 95 procent det samma som senast. Jag förstår inte vad som hände här emellan, säger Pajamäki.

Endast ett beslut om en arkitekttävling

SDP:s krav om att omröstningen om tomtreserveringen skulle avgöras i fullmäktige diskuterades, men fick inte majoritetens stöd. Samlingspartiets Lasse Männistö förstod sig inte på kritiken från Socialdemokraternas håll.

- Jag förstår inte kritiken. Det är ju stadsstyrelsen som i vilket fall som helst bestämmer om tomtreserveringar. Att föra ärendet till fullmäktige skulle ha varit emot stadens egna regelverk, säger Männistö.

Kort därefter tillägger han.

- Om det blir en omröstning om själva museet ska bli av eller inte är det givetvis fullmäktige som tar beslutet, men jag vill poängtera att vid det här skedet bestämde vi endast om en arkitekttävling kan ordnas. Och det här beslutet krävde inte ett öre från stadens kassa, förklarar Männistö.

Läs också:
SDP kräver att Guggenheim behandlas i fullmäktige