Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheimprotest blev en flopp

Från 2014
Uppdaterad 13.01.2014 23:23.
Bildtext Jukka-Pekka Wuorikoski säger att Guggenheimprojektet är emot helsingforsarna.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Ett tiotal människor stod och frös utanför stadshuset i går på måndag för att protestera mot Guggenheimprojektet. Samtidigt satt stadsstyrelsen runt ett bord och klubbade i genom tomtreserveringen för Guggenheim-stiftelsen.

En av de som trotsade kölden för att komma och demonstrera var Jukka-Pekka Wuorikoski.

- Jag har kommit hit i dag för att jag är strängt emot Guggenheimprojektet. Jag tycker projektet är mot helsingforsarna, finländarna och demokratin i vårt land, förkunnade Wuorikoski.

Demonstrationen som hade sammankallats via en Facebook-grupp hade över tjugo anmälningar men bara hälften av de anmälda kom på demonstrationen. Den här floppen berättar ändå ingenting om vad finländarna tycker om Guggenheimprojektet menar Wuorikoski.

Han hänvisar till en opinionsmätning som gjordes av MTV i höstas där 75 procent av deltagarna uppgav sig vara emot ett Guggenheimmuseum i Helsingfors.

- Alltså är Guggenheim inte värst populär här i Finland, konstaterar Wuorikoski.

Frågan väcker onekligen debatt på internet både på artiklars kommentarfält och inom sociala medier. På Facebook finns flera olika grupper som deklarerar sig vara mot Guggenheimprojektet. Wuorikoski är upphovsman till en av dem. Hans sida har över 100 gillare.

Om frågan verkligen väcker så mycket debatt, varför är ni bara tio stycken här i dag?

- Demonstrationer har alltid varit en svår fråga för finländarna. Det är så mycket lättare att tycka till på nätet där man inte riskeras bli intervjuad eller fotograferad, skrattar Wuorikoski.