Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stort räddningspådrag på Långträsks is

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Öppet vatten mot iskant
Bildtext Isen är svag på alla sjöar och stränder i södra Finland

Fyra räddningsenheter med dykare och yträddare, tre polispatruller, en ambulans och gränsbevakningens sjöräddningshelikopter letade efter en person på Långträsks is i Esbo under natten.

Jourhavande räddningsmästare ryckte ut tillsammans med fyra räddningsenheter från Esbo, Kyrkslätt och Helsingfors. Åtta dykare var på plats. Dessutom ryckte tre polispatruller och en ambulans ut tillsammans med gränsbevakningens helikopter. Men ingen person hittades. Sammanlagt deltog 30 personer i sökandet, som pågick under en och en halv timme.

Enligt Jourhavande räddningsmästare Clas Tallberg, på Östra Nylands räddningsverk i Esbo, behövs det en dylik besättning för att kunna rädda en person i nöd. Om en person anmäler en dylik händelse i god tro, måste räddningsverket utgå ifrån att alarmet är tillförlitligt.

- Vi måste utgå från att vi pratar om ett riktigt alarm. I förhållanden där man inte riktigt vet var den här platsen är så skulle jag säga att det behövs en liknande styrka. Man måste ju ändå rätt så snabbt nå den möjliga patienten som är i vattnet, säger Tallberg.
2500 euro för helikoptern för varje kvart

Om räddningsarbetarna tvingas ut på falska uppdrag, så är det den skyldige som får betala för kalaset. Hela 2 500 euro kostar det för varje kvart som en räddningshelikopter är i luften. Tallberg anser däremot inte att nattens häftiga pådrag kostade samhället onödiga pengar.

- Sådana här direkta kostnader uppstår det ju inte. Hela den styrkan som var ute, skulle i alla fall ha varit på jobb. Det är egentligen bara bränslekostnaderna för bilarna som kostar. Om man tänker så här så användes ju den beredskap som finns till ett uppdrag. Annars så skulle vi inte ha haft några andra uppdrag på den tiden, säger Tallberg.