Stort pådrag inatt efter mystisk drunkningsolycka
Det blev ett ordentligt pådrag i natt, när Västra Nylands räddningsverk fick in en anmälan om att någon skulle ha fallit genom isen vid Långträsket i Esbo. Den anmälde tyckte sig ha hört isen brista och sedan höra någon som ropade på hjälp.
Jourhavande räddningsmästare ryckte ut tillsammans med fyra räddningsenheter från Esbo, Kyrkslätt och Helsingfors. Åtta dykare var på plats. Dessutom ryckte tre polispatruller och en ambulans ut tillsammans med gränsbevakningens helikopter. Men ingen person hittades. Sammanlagt deltog 30 personer i sökandet, som pågick under en och en halv timme.
Enligt Jourhavande räddningsmästare Clas Tallberg, på Västra Nylands räddningsverk i Esbo, behövs det en dylik besättning för att kunna rädda en person i nöd. Om en person anmäler en dylik händelse i god tro, måste räddningsverket utgå ifrån att alarmet är tillförlitligt.
- Vi måste utgå från att vi pratar om ett riktigt alarm. I förhållanden där man inte riktigt vet var den här platsen är så skulle jag säga att det behövs en liknande styrka. Man måste ju ändå rätt så snabbt nå den möjliga patienten som är i vattnet, säger Tallberg.
2500 euro för helikoptern för varje kvart
Om räddningsarbetarna tvingas ut på falska uppdrag, så är det den skyldige som får betala för kalaset. Hela 2 500 euro kostar det för varje kvart som en räddningshelikopter är i luften. Tallberg anser däremot inte att nattens häftiga pådrag kostade samhället onödiga pengar.
- Sådana här direkta kostnader uppstår det ju inte. Hela den styrkan som var ute, skulle i alla fall ha varit på jobb. Det är egentligen bara bränslekostnaderna för bilarna som kostar. Om man tänker så här så användes ju den beredskap som finns till ett uppdrag. Annars så skulle vi inte ha haft några andra uppdrag på den tiden, säger Tallberg.