Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Staten satsar flera hundratusen euro på Guggenheim-tävling

Från 2014
Uppdaterad 14.01.2014 14:41.
Bostadsminister Jan Vapaavuori
Bildtext Arbets- och näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) lovar pengar till Guggenheim-tävling.
Bild: Yle

Arkitekturtävlingen för ett Guggenheim-museum får pengar från staten. Tävlingen uppfyller de krav som ställs inom ramen för det nationella träbyggnadsprogrammet, och kan därför få uppskattningsvis några hundratusen euro i statligt stöd.

Det är Arbets- och näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) som kommer med goda nyheter för Guggenheimstiftelsen. Arkitekturtävlingen kommer att väcka stort internationellt intresse, som i sin tur ger synlighet för finländskt träbyggande och skogssektorn, menar Vapaavuori. Han sitter också i stadsfullmäktige i Helsingfors.

Stiftelsen har redan ansökt om statligt stöd för arkitekturtävlingen, och motiverar bland annat med att ett Guggenheim-museum skulle kombinera högklassig arkitektur och design med miljömedvetet, energisnålt byggande.

Hur mycket stöd stiftelsen kan få klarnar först senare, men det handlar hur som helst om flera hundratusen euro, uppger man vid ministeriet. Det nationella träbyggnadsprogrammet ingår i regeringens strategiska program för skogsbranschen.

Kanslichef Erkki Virtanen vid Arbets- och näringsministeriet uppgav våren 2012 till Yle att ministeriet kunde delta med ca 800 000 euro för arkitekturtävlingen, om byggnaden är i trä.


Läs också:
Politikerna ville syna Guggenheimkortet