Firande tennisförening med växtvärk
Fyra välskötta, rektangulära grusbanor ligger tätt intill varandra. Banorna gapar tomma men lyser jämnt orangea i det mulna förmiddagsljuset. Bristen på snö och is får dem att se nästan spelbara ut trots att det är slutet av december.
Bredvid leder trapporna upp till byggnaden som man gärna återvänder till, den som länge framstod som en avlägsen dröm för Åbo Lawn-Tennis Klubb. Ursprungligen skulle hallen byggas i Åbo. Det projektet blev aldrig av, av flera skäl. I S:t Karins tog projektet vind i seglen och hallen blev färdig på våren 2011. Drömmen blev sann. Men utmaningarna blev på en gång också större.
I dag har klubben över 1000 medlemmar. Det är över dubbelt fler än för bara sju år sedan.
– Den nya hallen och det kraftigt ökade medlemsantalet har tvingat oss att bli mer organiserade under de senaste tre åren. Ekonomiskt har det varit en tuff tid men nu ser framtiden ljus ut, säger Olli Marjamäki.
Han är marknadsföringschef och tidigare elitspelare vid föreningen. Vi dricker kaffe på den övre nivån i hallens café medan det bekanta, rytmiska dunkandet från studsande bollar och slag når oss. På planerna nedanför talas både finska och svenska.
ÅLK är ett levande exempel på att en liten, tvåspråkig idrottsförening kan växa till sig och bli en betydande aktör. Tvåspråkigheten syns på alla plan. Av tradition talar många av medlemmarna svenska. De flesta tränare och anställda talar både finska och svenska och all kommunikation utåt sker på bägge språken. Också efter att medlemsantalet vuxit kraftigt sitter den tvåspråkiga prägeln fortfarande starkt. Då klubben i höstas firade 110-årsjubileum ägde festligheterna rum på bägge språken.
– Man kan vara aktiv inom klubben också om man kan bara svenska eller finska, säger Marjamäki.
Ny hall, nya medlemmar, tennisverksamhet för medlemmar i alla åldrar, från dagisbarn till pensionärer, internationella juniorturneringar. Hur stort kan och vill ÅLK bli?
– Efterfrågan på tennis och särskilt tenniscoaching är stor just nu och alla våra tränare arbetar på heltid. Det skulle i princip finnas utrymme för ännu fler tränare. Klubbens mål är ändå inte att växa och bli större, utan att erbjuda medlemmarna möjligheter till att spela tennis, oavsett ålder och nivå, konstaterar Marjamäki.
– Inom tävlingsverksamheten hoppas vi ha ett lag på FM-liganivå både på herr- och damsidan i framtiden, bestående av egna juniorer. Men ÅLK kommer alltid att vara en förening för både hobbyspelare och tävlingsspelare.