Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vi drunknar i saker som vi aldrig använder

Från 2014
Annica Talus
Bild: yle/Filippa Sundlin

Vi har på tok för mycket saker liggande i våra hem. Vi gör oss inte av med saker i samma takt som vi skaffar dem och många av oss vill inte heller göra sig av med saker utan håller hårt i dem. Så hur ska vi då få plats med allt vi har?

Annica Talus jobbar som inredare vid Aveo i Vasa och hon tycker att det första man ska göra är att rensa! Gå igenom sina saker och tänka efter behöver man detta, när har man senast använt det? Allt man inte har använt på två år så det gör man sig av med, ger bort eller säljer. Det som man sen väljer att spara så kan man t.ex använda i inredningen.Kläder behöver inte nödvändigtvis hänga i garderoben utan kan hänga framme, skor kan också stå framme. Gamla lådor kan snabbt bli förvaring under sängen om man läggar hjul under och småsaker kan sorteras och förvararas i glasburkar och stå framme som en del av inredningen.

Psykolig Bo Mellberg säger att han inte gärna generaliserar för det kan vara väldigt olika från individ till individ vad det är som driver en till att skaffa de här sakerna och varför man då får en sån känslomässig bindning till föremålen att man int kan göra sig av med dem. Själv har han ganska lätt att göra sig av med saker och tycker att det kan kännas befriande ge bort eller föra till loppis saker man int behöver och använder.

Om man då inte vill använda sina saker i inredningen, man vill ha kvar dom men vill inte att dom ligger framme? Organisering är det som gäller säger Annica Talus. Även de grejer som står i ett skåp ska sorteras och stå i lådor som är ordentligt märkta. Gärna lådor som är i samma storlek så att man lätt kan stapla dom. Vidare ska man tänka höjdmässigt och sätta sånt man sällan använder högst upp. Man kan förvara saker under sängen och bygga eller köpa en förvaringsmöbel typ en sänggavel som man kan ha saker i.

Mer om ämnet på Yle Arenan